Atentatorul ucis de propria bombă la Liverpool era un azilant musulman convertit la creștinism. Nivelul alertei teroriste e sporit la “sever” – patru pe o scară de cinci

1 săptămână in urmă 19

Emad Jamil Al Swealmeen, în vârstă de 32 de ani, și-a detonat dispozitivul exploziv improvizat pe bancheta din spate a unui taxi cu câteva minute înainte ca cele două minute de tăcere să înceapă la ora 11 dimineața în duminica comemorării celor căzuți în războaie.

Atentatul din fața Spitalului de Femei din Liverpool a fost declarat incident terorist luni, iar apoi nivelul de amenințare teroristă în Marea Britanie a fost ridicat la “sever”, ceea ce înseamnă că autoritățile consideră că un alt atac este foarte probabil. Pe 15 octombrie, Sir David Amess, deputatul Conservator pentru Southend West, a fost înjunghiat mortal la o audiență cu alegătorii într-un alt presupus atac terorist pentru care a fost trimis în judecată un cetățean britanic musulman de origine somaleză.

O sursă de securitate a spus că bomba lui Al Swealmeen conținea un exploziv TATP artizanal, pe bază de peroxid de acetonă, care este o pulbere cristalină albă, cu un miros distinctiv asemănător înălbitorului. Sursele au spus că 400 g din acest explozibil nu au reușit să detoneze.

Al Swealmeen a sosit în Marea Britanie din Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ șase ani, pretinzând că este din Siria sau Irak, Daily Mail relatează că ar fi fost născut în Siria și a emigrat din Irak. S-a convertit la creștinism la catedrala anglicană din Liverpool, care ar fi putut fi o țintă alternativă a sa, deoarece găzduia un serviciu de comemorare civică unde erau adunate 2.000 de persoane.

Un cuplu local, Elizabeth și Malcolm Hitchcott, au declarat la ITV News Al Swealmeen a locuit pentru scurt timp cu ei în casă, după convertirea sa la creștinism, dar au spus că niciun moment el nu a dat impresia că ar avea înclinații pentru terorism.

Sursele de securitate au afirmat că teoria unui complot islamist este o linie importantă de anchetă. Patru bărbați deținuți la Liverpool în temeiul Legii privind terorismul au fost eliberați aseară din custodia poliției fără acuzații.

Ei nu au exclus că Al Swealmeen a fost inspirat de un atac al Statului Islamic din Afganistan asupra maternității spitalului Dasht-e-Barchi din Kabul, care a provocat moartea a 24 de persoane, inclusiv 16 mame și doi copii, în mai anul trecut.

Al Swealmeen confecționase bomba într-un apartament pe care îl închiriase recent. Comandase taxiul pentru a fi dus la spital duminică dimineața.

Videoclipul camerei de securitate arată o explozie în timp ce mașina se apropie de recepția spitalului. David Perry, 45 de ani, șoferul taxiului este văzut apoi clătinându-se de pe scaun, în timp ce flăcările cuprind spatele mașinii.

Explozivul TATP, cunoscut sub numele de “Mama lui Satan” din cauza tendinței de a exploda accidental, a fost folosit în atacurile sinucigașe din Paris din 2015, în atentatul cu bombă la Manchester Arena din 2017 și în atacul eșuat de la stația de metrou Parsons Green din sud-vestul Londrei în același an. Acest exploziv a fost utilizat mai ales de Statul Islamic în ultimul deceniu.

Surse au confirmat că Al Swealmeen nu era pe radarul MI5 – serviciu de securitate intern, dar nu este clar dacă era cunoscut de poliție. Ar fi putut să-și petreacă câteva săptămâni pregătindu-și dispozitivul exploziv improvizat, după ce a închiriase un apartament în zona Sefton Park din Liverpool. Poliția a efectuat luni o explozie controlată acolo.

sursa: The Times, BBC, ITV, Daily Mail

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă