Atentatorul sinucigaș de la Liverpool, profil de azilant eșuat cu probleme psihiatrice

2 săptămâni in urmă 19

Emad Al Swealmeen a încercat să obțină azil politic în Marea Britanie, dar apelul său a fost respins de judecători, potrivit unor informații confirmate de BBC. Nu este clar când a fost luată decizia, dar se pare că aceasta a fost luată în 2017, ceea ce ridică întrebări cu privire la faptul că ministerul de interne nu l-a expulzat în tot acest timp.

Nu este de asemenea clar din ce țară venise, aparent din 2014, unele relatări vorbind de Siria, altele de Irak. Ceea ce se știe sigur este că Al Swealmeen se convertise de la Islam la creștinism și pe o perioadă de opt luni începând din aprilie 2017 el a locuit la un cuplu de activiști creștini, Malcolm și Elisabeth Hitchcott la Liverpool.

“A vrut să fie creștin. Și i-a plăcut ceea ce a auzit despre mântuirea prin credință. Și asta l-am învățat”, a declarat Malcolm Hitchcott la BBC.

“Era pe stradă, practic… a ajuns aici în aprilie 2017, a fost cu noi opt luni. În acel timp l-am văzut înflorind cu adevărat în ceea ce privește credința creștină. În fiecare seară ne rugam, soția mea și cu el și dacă mai era cineva în casă, ne rugam timp de o jumătate de oră, studiam scripturile și ne simțeam bine împreună. Și nu aveam nicio îndoială, când ne-a părăsit, la sfârșitul celor opt luni, că era creștin”.

Malcolm Hitchcott a spus de asemenea că din ce știa Al Swealmeen a fost internat în temeiul Legii privind sănătatea mintală cu ceva timp înainte ca cererea sa inițială de azil să fie respinsă. Au existat relatări legate de un incident în care mânuise un cuțit în public.

Directorul de comunicații al Episcopiei Anglicane Liverpool, Stuart Haynes, a spus că crede că Al Swealmeen a fost botezat în 2015 și confirmat în 2017 – dar catedrala a pierdut contactul cu el în 2018. Reverendul Cyril Ashton, episcopul care l-a confirmat pe Al Swealmeen și care este fotografiat cu el la catedrală, a spus că a fost “șocat și întristat” de atentatul cu bombă.

Al Swealmeen s-a aruncat în aer duminică într-un taxi în fața Spitalului de Femei Liverpool, la mică distanță de o catedrală unde avea loc o slujbă a comemorării celor căzuți în războaie. Poliția a arestat ulterior patru bărbați în cartierul unde locuia Al Swealmeen, care au fost apoi scoși din cauză.

Faptul că Al Swealmeen a reușit să rămână atât de mult timp ilegal în Marea Britanie a provocat nemulțumirea ministrului de interne, Priti Patel, care a anunțat că intenționează să promoveze schimbări în procedurile de azil.

“Acești oameni au venit în țara noastră și au abuzat de valorile britanice, au abuzat de valorile țării noastre și ale societății noastre. Și ca urmare a acestui fapt, există o întreagă industrie care crede că este corect să apere acești indivizi care provoacă cele mai îngrozitoare crime împotriva cetățenilor britanici, devastându-le viețile, distrugând comunitățile – și asta este complet greșit.”

Parlamentarii de frunte au promis să lanseze o anchetă oficială asupra falșilor convertiți creștini care înșală Biserica Angliei pentru a evita expulzarea în țări cu regimuri musulmane stricte.

BBC, The Sun

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă