Atât timp cât nu dăm note elevilor din învățământul primar ca să nu-i demotivăm, nici eu nu o să dau note sistemului de educație ca să nu-l demotivez. Vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

1 lună in urmă 16

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/07/Elevi-in-clasa-la-scoala-dreamstime_m_164547162.jpg
Programa școlarăPrograma școlară
„Vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației din perspectiva calității educației”, după cum a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la DCNews. Acesta a mai spus că „am ajuns la un punct de minimum, în care dacă nu ne redresăm, să începem să creștem calitatea educației, o vom plăti cu toții”.

Legat de calitatea educației din România, Sorin Cîmpeanu a precizat următorul aspect: „Calitatea educației a scăzut continuu din diverse motive, nu neapărat din motive ce țin strict de educație (…)”. Astfel, din punctul său de vedere, cei care vor fi afectați sunt elevii și studenții, „apoi noi toți, întreag societate”.

Întrebat ce notă ar da învățământului pe care îl conduce, față de cel pe care l-a parcurs de când a devenit cadru didactic, Cîmpeanu a răspuns că: „Atât timp cât nu dăm note elevilor din învățământului primar ca să nu-i demotivăm, nici eu nu o să dau note sistemului de educație ca să nu-l demotivez, deși cu siguranță, am o idee foarte clară”.

De asemenea, a mai precizat că sunt asemănări, dar și deosebire între sistemul actual de educație și cel vechi: „Din fiecare generație, și atunci când am făcut noi școală, intrau la facultate 10-15%, erau considerate vârfuri. 10-15% din fiecare generație sunt considerate vârfuri. Se păstrează și acum. Din această perspectivă este la fel. Din alte perspective este diferit”.

Declarațiile complete

Moderator: Cu alte cuvinte, așa cum arată poza de astăzi, ar fi bine să nu ne bazăm, pentru că acum urmează valul 4, și dacă urmează și valurile 5, 6, 7 și 8 și stăm în online cât am stat și până acum, având în vedere sistemul sistemul aceasta de evaluare care e deficitar, ca să nu-i spunem mai mult de atât …

Sorin Câmpeanu: Alături de celelalte 4 condiții.

Monderator: Se cam ruinează toată generația. 

Sorin Cîmpeanu: Conectivitate, echipamente, conținut digital și formarea profesorilor. Toate sunt la fel de importante. Nu poți una fără alta. Degeaba ai 4 din 5 dacă nu le ai pe toate cinci.

Moderator: Dacă se prelungește chestiunea asta cu pandemia și cu întreruperi de genul acesta, noi o să avem niște generații, nu știu dacă este elegant să spun, „pulbere”.

Sorin Cîmpeanu: Nu, poate e mult spus. N-aș folosi termeni atât de tari. Dar vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației. Asta este sigur. Pe de altă parte, această criză sanitară, fără doar și poate, va lua sfârșit. Și după ce sa va încheia și va fi doar o amintire această criză sanitară, este foarte sigur că educația va fi mult mai mult, mult mai aproape de educația digitală.

Moderator: Ce notă ați da dumneavoastră învățământului pe care îl conduceți acum vremelnic, față de cel pe care l-ați parcurs când ați ieșit profesor, cadru universitar? Ce notă ați da dumneavoastră prin comparație la calitatea învățământului?

Sorin Cîmpeanu: Atât timp cât sunt ministrul Educației, nu pot să dau un alt răspuns decât acela de susținerea a eforturilor colegilor cadre didactice pentru a asigura un învățământ de calitate.

Moderator: Acesta nu este un răspuns, este o politețe pe care o faceți sistemului prin răspunsul pe care l-ați dat.

Sorin Cîmpeanu: Nu neapărat. Atât timp cât nu dăm note elevilor din învățământului primar ca să nu-i demotivăm, nici eu nu o să dau note sistemului de educație ca să nu-l demotivez, deși cu siguranță, am o idee foarte clară.

Moderator: Am înțeles în subtext.

Sorin Cîmpeanu: Haideți să vă răspund altfel și foarte onest. Din fiecare generație, și atunci când am făcut noi școală, intrau la facultate 10-15%, erau considerate vârfuri. 10-15% din fiecare generație sunt considerate vârfuri. Se păstrează și acum. Din această perspectivă este la fel. Din alte perspective este diferit.

Moderator: Erau și 10 pe un loc….

Sorin Cîmpeanu: Haideți să vă răspund că am conștiința încărcată. Calitatea educației a scăzut continuu din diverse motive, nu neapărat din motive ce țin strict de educație și opinia mea este că am ajuns la un punct de minimum, în care dacă nu ne redresăm, să începem să creștem calitatea educației, o vom plăti cu toții. Mai întâi elevii și studenții, apoi noi toți, întreaga societate. A fost o scădere a calității educației, n-am vrut să o spun, dar …”

Foto: © Volodymyr Horyn | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie.

Articolul Atât timp cât nu dăm note elevilor din învățământul primar ca să nu-i demotivăm, nici eu nu o să dau note sistemului de educație ca să nu-l demotivez. Vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă