Atacatorul sinucigaș care și-a detonat dispozitivul exploziv în fața unui spital din Liverpool era un azilant musulman convertit la creștinism

2 săptămâni in urmă 17

Emad Jamil Al Swealmeen, în vârstă de 32 de ani, care solicitase azil și care se convertise de la islam la creștinism a fost identificat drept atacatorul sinucigaș care s-a aruncat în aer în fața unei maternități din Liverpool, scrie BBC. Bărbatul  și-a detonat dispozitivul exploziv improvizat pe bancheta din spate a unui taxi cu câteva minute înaintea de ora 11 dimineața.

Atentatul care a avut loc, duminică, în fața Spitalului din Liverpool a fost catalogat de autorități drept un incident terorist. De asemenea, luni, nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie a fost ridicat la „grav”, faţă de cel precedent, „substanţial”, ceea ce înseamnă că oficialii cred că un alt atac este foarte probabil.

Emad Jamil Al Swealmeen era pasager într-un taxi când dispozitivul său a explodat cu puțin timp înainte de ora 11:00. Al Swealmeen a sosit în Marea Britanie din Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ șase ani, pretinzând că este din Siria sau Irak. S-a convertit la creștinism la catedrala anglicană din Liverpool, care ar fi putut fi o țintă alternativă a sa, deoarece găzduia un serviciu de comemorare civică unde erau adunate 2.000 de persoane, scrie BBC.

Liverpool attacker named as Emad Jamil Al Swealmeen. https://t.co/5RSIDyZWp1

— Jake Hanrahan (@Jake_Hanrahan) November 16, 2021

Poliția a spus că acesta a închiriat recent o casă în Rutland Avenue, lângă Sefton Park din oraș, care a fost percheziționată și de ofițeri.

„Obiectivul nostru este adresa Rutland Avenue, de unde am continuat să ridicăm materiale importante pentru anchetă”, a declarat inspectorul Andrew Meeks, de la Poliția Antiterorism de Nord-Vest. „Orice informație pe care publicul o poate avea despre Al Swealmeen, oricât de mică ar putea fi de mare ajutor pentru noi.”

Corespondentul BBC News, Ed Thomas, a declarat că Al Swealmeen era un refugiat din Siria, care s-a împrietenit și sprijinit de Malcolm și Elizabeth Hitchcott, care l-au cunoscut drept Enzo, când a ajuns în Marea Britanie.Doamna Hitchcott a spus că ea și soțul ei erau „atât de triști” și „foarte șocați” de moartea lui. „L-am iubit, era un tip drăguț”, a adăugat ea.

Almeni, a asylum seeker with Syrian and Iraqi heritage who changed his name from Emad Jamil Al Swealmeen to sound Western, fled the Middle East several years ago and converted from Islam to Christianity in 2017 at the cathedral he wanted to attack. #Liverpool #migrantcrisis #UK pic.twitter.com/mkKa5m0N0R

— Indic Warriors (@IndicWarriors) November 16, 2021

Se bănuiește  că Al Swealmeen a fabricat și adus dispozitivul în taxi.Poliția a spus că a fost preluat din zona Rutland Avenue și a cerut să fie dus la spital, la aproximativ 10 minute distanță, înainte ca bomba să explodeze. Surse au confirmat că Al Swealmeen nu era pe radarul MI5 – serviciu de securitate intern, dar nu este clar dacă era cunoscut de poliție

Patru bărbați au fost arestați în temeiul legilor teroriste în zona Kensington din Liverpool – trei de 21, 26 și 29 de ani, care au fost reținuți duminică, și un tânăr de 20 de ani care a fost reținut luni. Asistentul șefului polițist Russ Jackson a declarat luni seară: „În urma interviurilor cu bărbații arestați, suntem mulțumiți de relatările pe care le-au furnizat și au fost eliberați din custodia poliției”.

Șoferul David Perry a scăpat înainte ca mașina să ia foc. În total, patru bărbați arestați la Liverpool.

Jurnalistul britanic Piers Morgan a publicat pe contul său de Twitter o imagine cu taximetristul. „Acesta este șoferul de taxi din Liverpool, David Perry, care a blocat un terorist de «Duminica Amintirii» în taxiul său cu câteva secunde înainte ca atacatorul să detoneze un dispozitiv exploziv chiar în fața unei maternități. Acțiunile lui David au salvat cu siguranță multe vieți. El este, în mod clar, un erou”, a scris Piers Morgan.

Între timp, taximetristul a fost externat. Pasagerul decedat nu a fost încă identificat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă