Atac cibernetic împotriva SUA. Donald Trump dă vina pe China. Reacția Beijingului

2 luni in urmă 14

China a calificat luni drept o „farsă” acuzaţiile preşedintelui Donald Trump, potrivit cărora recentul atac cibernetic care a vizat Trezoreria SUA și alte instituții importante din Statele Unite ar putea fi de origine chineză. În schimb, administraţia americană incriminează Rusia pentru atac, relatează AFP.

Donald Trump a minimalizat sâmbătă recentul atac cibernetic comis împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi presupusul rol al Rusiei. El l-a contrazis astfel pe secretarul de stat Mike Pompeo, potrivit căruia implicarea Moscovei în acest caz este „destul de clară” .

„Rusia este întotdeauna suspectată când se întâmplă ceva, dar China ar putea fi de asemenea în spatele atacurilor cibernetice”, a adăugat el. Liderul american a precizat că potenţialul rol al Chinei nu a fost adus în discuţie „în mare parte din raţiuni financiare”.

Ca reacţie, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, nu a dezminţit în mod oficial ipoteza implicării Beijingului, însă a calificat acuzaţiile americane drept „contradictorii şi neserioase”.

„Acuzaţiile americane împotriva Chinei au fost întotdeauna o farsă şi au ţinut de motive politice ascunse”, a declarat el pentru jurnalişti.

„Când vine vorba de securitate cibernetică, comportamentul Statelor Unite nu este unul bun şi dacă există o ţară în poziţia greşită de a-i critica pe alţii, aceasta este Statele Unite”, a spus el.

Microsoft a anunţat joi seară că a informat peste 40 de clienţi afectaţi de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Printre ţările vizate sunt Belgia (unde se află sediile NATO şi Comisiei Europene), Canada şi Regatul Unit. Hackerii au reuşit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supravegherea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă