AstraZeneca anunță că nu a găsit nicio dovadă a unui risc crescut de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu serul său anti-COVID

1 lună in urmă 3

Compania anglo-suedeză AstraZeneca a afirmat duminică că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni vaccinați cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs, iar cercetarea nu a dezvăluit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele imunizate cu acest vaccin, a afirmat compania farmaceutică într-o declaraţie preluată de Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Reacția vine după ce 11 țări europene, printre care și Irlanda, au suspendat parțial sau total imunizarea cu vaccinul de la AstraZeneca din cauza unor posibile reacții adverse grave.

”O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o ţară anume”, afirmă compania farmaceutică într-o declaraţie.

Numărul cazurilor de cheaguri sanguine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale

Ann Taylor, Chief Medical Officer la AstraZeneca

Austria a oprit, preventiv, la începutul săptămânii administrarea vaccinurilor dintr-un lot AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă și îmbolnăvirea alteia, după ce au primit injecțiile.

Și Italia a decis să suspende vaccinarea parțială cu serul AstraZeneca, după ce doi bărbați din Sicilia au decedat. Persoanele au fost imunizate cu doze din lotul cu seria ABV2856. O parte din aceste doze au ajuns și în România, unde mai multe persoane au fost vaccinate cu acest ser.

Astăzi, regiunea Piemont, din nordul Italiei, a anunțat că a oprit temporar vaccinarea cu lotul ABV5811 din serul anti-COVID produs de AstraZeneca după ce un profesor din oraşul Biella, imunizat sâmbătă, a murit.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va revizui cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

EMA a recomandat ca administrarea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca să continue.

Foto: Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă