Astăzi începe procesul lui Mugur Isărescu, în care CNSAS a cerut “constatarea calităţii de colaborator al Securităţii”

2 months ago 1

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, 71 de ani, este considerat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) colaborator al fostei Securități dinainte de 1989.


Dosarul cu cererea formulată de CNSAS a fost înregistrat la Curtea de Apel, pe 15 iunie 2020, având ca obiect constatarea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Mugur Isărescu. Potrivit site-ului portal.ro, instanța a stabilit primul termen vineri, 18 septembrie.


În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.


Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității susține că Mugur Isărescu ar fi fost folosit timp de 10 ani de Securitate ca “persoană de sprijin/sursă”. Pe parcursul colaborării, el a furnizat informații prin care “se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai”, potrivit Ziare.com, care a publicat documentul depus în instanță de CNSAS.


Curtea de Apel București a făcut publică solicitarea prin care CNSAS cere judecătorilor să constate că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a colaborat cu Securitatea timp de 10 ani, în perioada 1979-1989. În document, CNSAS a precizat: “Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparație cu alte țări - notele din 16.12.1987 (…) și 05.03.1985 (…)”.


Potrivit CNSAS, informațiile furnizate de Isărescu vizează îngrădirea dreptului la viață privată și a dreptului la libertatea cuvântului.


În cele două note redactate de mână și semnate cu numele conspirativ Manole, Mugur Isărescu informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane.


Într-o notă din 1987, Mugur Isărescu a scris că I.D. “are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum transportul în comun din Drumul Taberei (acuză că îi răpește mai mult de o oră), încălzirea locuinței, aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări”.


BNR: Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea

Adrian Vasilescu, consilier BNR, a declarat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, din 16 iunie, că “Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea, are documente de la CNSAS care confirmă”.


Acesta a precizat că Mugur Isărescu “a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare”.


“E o adeverință la dosar, mai are încă una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”, a explicat Vasilescu.Read Entire Article
Powered By Seo Tools