Astăzi, a patra şedinţă a Birourilor permanente reunite pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură

1 lună in urmă 34


Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru astăzi, ora 11.00, pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS-AUR, după ce în primele trei ședințe nu s-a întrunit cvorumul și au existat discuţii privind legalitatea moțiunii.


Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.


Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat în seara de 3 septembrie depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”. Același lucru a fost făcut și de AUR. Birourile permanente reunite au fost convocate în aceeași noapte, la ora 23.00, în regim online, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.


Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD.


Soarta moțiunii de cenzură a fost însă amânată și a treia oară. Ședința conducerii Parlamentului din 6 septembrie a fost suspendată tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit întrunirea. Totodată, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni, susținând că anumite semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”. Astfel, s-a făcut o nouă convocare pentru azi, 7 septembrie.


Orban spune că va trimite moțiunea de cenzură la Guvern, orice se va întâmpla azi în Parlament


Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat luni, 6 septembrie, la Realitatea PLUS, că, în cazul în care și astăzi se vor încerca tertipuri, el va trimite moțiunea de cenzură Guvernului.


Întrebat ce va face dacă în ședința de azi se va încerca din nou blocarea moțiunii de cenzură, Ludovic Orban a răspuns că „voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură. E obligația mea constituțională".


Ce spune legea


Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puțin un sfert din numărul total al parlamentarilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, trebuie să o comunice Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.


Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii, iar dezbaterea are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.


Potrivit regulamentului, data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă