Asociatul unei firme din Bihor a fost reţinut de DNA după obţinerea ilegală de fonduri europene de peste 7.000.000 lei

4 săptămâni in urmă 22

Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA – Serviciul teritorial Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7.000.000 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DNA, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a bărbatului, asociat în cadrul unei societăţi comerciale, pentru infracţiunile de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ‘Achiziţionare instalaţie de cracare termică de deşeuri de cauciuc, localitatea Rupea, judeţul Braşov’. În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”, se arată în comunicat.

Conform procurorilor, după mai multe „reparaţii şi îmbunătăţiri” efectuate la firme din spaţiul intracomunitar, „utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare”.

„În realitate, utilajul industrial ‘nou’, în valoare de 7.378.003 lei (achitaţi din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată”, precizează DNA.

În cauză sunt cercetate şi alte persoane, mai menţionează procurorii.

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă