Asociația Accept, după ce BOR a acuzat comunitatea LGBTI că a vandalizat biserica din parcul Titan: „Instigă la ură înainte să fie găsit vinovatul”

1 lună in urmă 2


ONG-ul care luptă pentru drepturile minorităților sexuale respinge acuzațiile venite din parte bisericii și critică mesajul virulent al purtătorului de cuvânt al BOR, care a dat vina pe comunitatea LGBTI+ pentru mesajele apărute pe pereții bisericii de lemn din Parcul Titan, spunând că discursul său, venit chiar înainte ca poliția să fi găsit vinovatul, nu face decât să instige la ură împotriva persoanelor LGBTI+.


„Nu se poate stabili cine e responsabil pentru vandalizarea unei clădiri în absența unei investigații. Însă BOR arată cu degetul comunitatea LGBTI, și ca de obicei, discursul domnului Bănescu inflamează și instigă la ură. El presupune că niște oameni dintr-o comunitate au desenat acele semne pe o biserică fără să existe încă o investigație, fără să existe o sancțiune dată de autoritățile competente”, a declarat pentru Libertatea Teodora Rosetti, director executiv al Asociației Accept.


„Ar trebui să se întrebe de ce au fost făcute acele desene”


Reacția sa vine după ce într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a acuzat comunitatea LGBTI pentru vandalizarea bisericii din lemn din Parcul Titan.


„Toleranța clamată isteric de nucleele ideologice ale LGBT, mai recent BLM sau ANTIFA, lovește din nou. Și face ceea ce știe ea mai bine: vandalizează, murdărește, expectorează mesaje grotești și, în accese de supremă inteligență, își scrie numele pe toate gardurile”, a transmis Bănescu.


Pe pereții bisericii au apărut astăzi mesaje precum „Do crime”, „BLM” (Black Lives Matter, n.r.) „Antifa” (mișcare politică anti-fascistă din SUA, n.r.) sau „lgbt”, scrise cu graffiti. Între timp, desenele au fost șterse.


Biserica de lemn din Parcul Titan. Foto: Vlad Chirea

Reprezentanta Accept spune că „e grav” modul în care purtătorul de cuvânt al BOR asociază orientarea sexuală a unei persoane cu niște manifestări anti-sociale și e de părere că acesta ar trebui să-și „tempereze discursul”.


„Domnul Bănescu nu este polițist, procuror și judecător. Nu are nicio dovadă despre identitatea celor care au făcut graffiti-ul, și mesajul dumnealui instigă la ură împotriva unei întregi comunități, în condițiile în care habar nu are cine a făcut desenele”, spune Teodora Rosetti.


Poate ar trebui să se întrebe de ce cineva a făcut acele desene și să vadă dacă mesajele promovate de BOR și de dumnealui în spațiul public, care instigă la ură împotriva persoanelor LGBTI și denigrează această comunitate stârnesc și reacții contrare acestor mesaje în societate.

Teodora Rosetti Asociația Accept:

„Asociază pe nedrept diverse incidente cu comunitatea noastră”


Anul trecut, muralul asociației Accept a fost vandalizat, fiind desenat pe el o svastică, amintește Teodora Rosetti, adăugând că atunci, asociația pe care o conduce s-a ferit să facă acuze.


„Dar domnul Vasile Bănescu, ca purtător de cuvânt al BOR, a întreținut din 2015 până astăzi un climat de tensiune socială, vizând de cele mai multe ori persoane din comunitatea LGBTI, și asociază pe nedrept diverse incidente cu comunitatea noastră”, spune reprezentanta Accept.


Întreținerea unui climat tensionat în societate nu poate conduce la acceptare socială, ci ține oamenii într-un conflict permanent. O reacție normală a BOR ar fi fost să critice fapta, însă să aștepte rezultatul unei investigații înainte să identifice vinovații.

Teodora Rosetti, Asociația Accept:

Rosetti îl îndeamnă pe Vasile Bănescu la un „discurs mai blând”, pentru că printre persoanele LGBT sunt mulți creștini-ortodocși.


Poliția face acum cercetări pentru a-i găsi pe cei vinovați de vandalizarea bisericii. Între timp, desenele de pe pereții bisericii au fost șterse.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă