Armata din Myanmar cere familiilor 85 de dolari pentru recuperarea fiecărui cadavru

3 săptămâni in urmă 9

Cel puțin 82 de persoane au fost ucise pe 9 aprilie în Bago, după un raid efectuat de forțele armatei în orașul din Myanmar, conform Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici, a relatat CNN. Acum, armata din Myanmar percepe o taxă de 85 de dolari pentru recuperarea cadavrelor rudelor ucise în represiunea sângeroasă, potrivit activiștilor.

Peste 700 de oameni au murit, în total, de când armata a răsturnat guvernul ales din Myanmar în lovitura de stat din 1 februarie. De atunci, forțele de securitate ale juntei formate din polițiști, soldați și trupe de elită au început o represiune sistematică împotriva protestatarilor neînarmați și pașnici, reținând în jur de 3.000 de persoane și forțând activiștii să se ascundă, a notat CNN.

Armata din Myanmar a recurs vineri, 9 aprilie, la noi represiuni asupra protestatarilor din orașul Bago, folosind puști de asalt, grenade cu rachetă (RPG) și grenade de mână.

Armata din Myanmar cere familiilor 85 de dolari pentru recuperarea fiecărui cadavruProteste la Bago. Foto: Profimedia

Un martor ocular care locuiește în orașul Bago a afirmat pentru CNN că mulți localnici au fugit în satele din apropiere din cauza raidului. Totodată, accesul la Internet a fost oprit.

„Locuiam pe drumul principal. Forțele de securitate vin și staționează des”, a declarat martorul ocular, adăugând că trupurile celor decedați abia avea loc la morgă după împușcăturile care au avut loc. „Din cauza amenințării, a trebuit să ne mutăm într-o altă casă”, a spus acesta.

Armata din Myanmar susține că a fost atacată de protestatari

Armata percepe familiilor echivalentul a 85 de dolari în moneda locală pentru recuperarea cadavrelor rudelor care au murit vineri, potrivit unei postări de pe Facebook a Uniunii Studenților Universității Bago.

Serviciul birmanez al Radio Free Asia a relatat același lucru, dar CNN spune că informația nu a putut fi verificată și a cerut armatei lămuriri.

Pe de altă parte, armata din Myanmar a susținut că forțele sale au fost atacate de protestatari la Bago, potrivit ziarului de stat Global New Light of Myanmar. „Forțele de securitate au fost atacate de grupuri de rebeli”, a scris publicația din Myanmar, care a precizat că protestatarii au folosit arme confecționate manual, stingătoare de foc, săgeți și grenade.

Armata din Myanmar cere familiilor 85 de dolari pentru recuperarea fiecărui cadavruCaptură TV care arată o scenă din timpul incidentelor de vineri, 9 aprilie, din Bago. Protestatarii, ascunși în spatele unei baricade improvizate, se luptă cu forțele de ordine. Foto: Profimedia

Conform ziarului, un protestatar a murit în timpul incidentului de vineri. Totodată, armata din Myanmar a reținut un medic voluntar al Crucii Roșii la Bago, pe 2 aprilie, a confirmat și organizația.

Voluntarul, care este și președintele Crucii Roșii din Bago, nu a fost acuzat, dar rămâne în detenție. Un alt medic voluntar care acordă asistență medicală gratuită la fața locului a fost reținut duminică la Bago, potrivit CNN.

Primele condamnări la moarte, după lovitura de stat militară din 1 februarie

O curte marţială a dictat pedeapsa capitală împotriva a 19 persoane acuzate de asasinarea unui soldat.

Acestea sunt primele condamnări la moarte anunţate după lovitura de stat militară din 1 februarie în Myanmar, a informat sâmbătă agenția EFE, preluată de Agerpres.

Armata din Myanmar cere familiilor 85 de dolari pentru recuperarea fiecărui cadavruPoliția blochează drumul pentru a opri protestatarii la Bago. Foto: Profimedia

Portalul de ştiri Eleven media a relatat că 17 dintre acuzaţi au fost condamnaţi nefiind prezenți în sala de judecată şi au fost emise mandate de arestare pe numele lor pentru asasinat, care ar fi avut loc la sfârşitul lunii martie într-un district din Rangoon unde militarii impuseseră legea marţială.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă