Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a murit la 90 de ani

3 săptămâni in urmă 10


Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureatul Premiului Nobel pentru Pace care a contribuit la stoparea apartheidului în Africa de Sud, a murit la vârsta de 90 de ani, potrivit BBC. Decesul lui a fost confirmat într-un comunicat emis de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.


„Este încă un capitol de doliu în despărţirea naţiunii noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat moştenire o Africă de Sud eliberată”, a transmis președintele sud-african.


Moartea lui Tutu survine la doar câteva săptămâni după cea a ultimului președinte din epoca apartheid-ului din Africa de Sud, FW de Clerk, care a murit la vârsta de 85 de ani. Președintele Ramaphosa a spus că Tutu este „un lider spiritual emblematic și militant global pentru drepturile omului”, potrivit BBC.


Născut la 7 octombrie 1931, în oraşul Klerksdorp, provincia Transvaal, Africa de Sud acesta a studiat la Johannesburg Bantu High School, apoi şi-a completat educaţia la Praetoria Bantu Normal College, devenind profesor. În 1954, a absolvit Universitatea Africii de Sud.


RIP Archbishop Desmond Tutu, 90. A magnificently charismatic & heroic figure who won the Nobel Peace Prize in 1984 for his relentless campaign against Apartheid in South Africa. Love his quote: ‘If you want peace, you don't talk to your friends. You talk to your enemies.’ pic.twitter.com/7t7OVhU71Z

— Piers Morgan (@piersmorgan) December 26, 2021

În 1958, după trei ani de profesorat, Desmond Tutu a început să studieze teologia, absolvind Seminarul Teologic "St. Peter's" din Rosettenville, Johannesburg. A fost hirotonit diacon în 1960, apoi, preot în 1961. Şi-a continuat studiile de teologie în Marea Britanie, la Colegiul Regal din Londra, în perioada 1962-1966, unde a obţinut un master în teologie.


Desmond Tutu, cleric şi teolog, activist pentru drepturile omului, a primit premiul Nobel pentru Pace în 1984. El a mai fost propus pentru a primi distincţia în 1981, 1982 şi 1983.


Comitetul de selecţie Nobel a dorit să recunoască un sud-african şi a considerat că Tutu este o alegere mai puţin controversată, la acea vreme, decât Nelson Mandela sau Mangosuthu Buthelezi.


În luna decembrie a anului 1984, Tutu a participat la ceremonia de la Oslo, înainte de a reveni acasă. Banii obţinuţi odată cu medalia Nobel i-a împărţit cu familia sa, cu echipa SACC (South African Council of Churches), şi un fond de burse pentru sud-africanii aflaţi în exil. El a fost al doilea suc-african laureat al premiului, după Albert Luthuli în 1960.https://youtu.be/Ao0w0n3Gvyo

Guvernul din Africa de Sud şi presa centrală au minimalizat subiectul sau au adus critici, în timp ce Organisation of African Unity a salutat alegerea ca reprezentând sfârşitul iminent al apartheidului. Tutu a fost episcop de Johannesburg între anii 1985 şi 1986, apoi arhiepiscop de Cape Town, din 1986 până în 1996, în ambele cazuri fiind primul african de culoare care a deţinut aceste funcţii.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă