Arderea deșeurilor medicale, un coșmar fără sfârșit în Parcul Industrial Brazi

1 lună in urmă 52

De Dragoş Cuzuban.
Publicat: 07.01.2021, 22:17.
Actualizat: 07.01.2021, 22:17

100.000 de lei amendă şi suspendarea activităţii până la reintrarea în legalitate. Garda Naţională de Mediu a verificat activitatea unuia dintre ultimele incineratoare autorizate să ardă deşeuri medicale periculoase din Muntenia şi a găsit din nou deşeuri medicale periculoase depozitate ilegal. Societatea a primit iarăşi un răgaz de două luni să-şi rezolve problemele. Dar povestea incineratorului pare să se apropie de sfârşit. Reprezentanţii societăţii au promis că la 1 iulie vor elibera spaţiul pe care îl ocupă acum ilegal în incinta Parcului Industrial Brazi. Ce se va întâmpla, aşadar, cu tonele de deşeuri medicale periculoase de-aici încolo? L-am întrebat pe ministrul mediului ce soluţii există. 

deșeuri medicale

Deșeuri medicale în Parcul Industrial Brazi

Observator

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea societăţii, dar, până la ora difuzării acestei ştiri, nu am primit niciun răspuns

La sfârşitul lunii octombrie, în urma unei anchete Observator, Garda de Mediu a amendat una dintre ultimele societăţi care se ocupă de incinerarea deşeurilor medicale din Muntenia. Însă nimic nu s-a schimbat. TIR-urile au continuat să descarce tone de deşeuri medicale.

De Crăciun, platforma societăţii era neîncăpătoare. Abia se putea trece pe cărarea dintre sacii cu deşeuri.

Am văzut că deşeurile medicale periculoase nu sunt stocate corespunzător şi sunt aruncate pur şi simplu prin curte, se formează nişte munţi din aceste deşeuri medicale periculoase, care zac şi câteva luni acolo.

Între timp, incineratorul a rămas şi fără gaz şi fără curent, pentru că nu şi-a respectat contractele cu Parcul Industrial Brazi.

Ion Stoica, director Parcul Industrial Brazi: La acest moment sunt sume istorice, încă din 2015, pentru care ne judecăm, cred că peste 900 de mii de lei, precum şi debite care tot aşa sunt în instanţă din 2015 până în 2019 care însumate, cred eu, ajung la peste trei milioane de lei.

După Crăciun, societatea a primit din nou acces la utilităţi, în schimbul promisiunii că va părăsi parcul industrial la 1 iulie. A doua zi, reprezentanţii societăţii nu au mai vrut să semneze actul adiţional. Însă au rămas cu gaze şi curent. Iar pe platformă s-a lucrat în trei schimburi.

Am văzut în mai multe zile când ieşea fum negru de pe coş, am văzut că noaptea se incinerează şi ieşind o flacără mare pe coş, asta înseamnă că nu se folosesc filtre speciale pentru a proteja mediul şi sănătatea oamenilor.

Gunoaiele de pe platformă s-au împuţinat, dar mulţi saci zac încă într-o baltă uriaşă. La o săptămână după expirarea termenului impus de autorităţi pentru intrarea în legalitate, a venit şi controlul gărzii de mediu.

Mihai David, director Garda Naţională de Mediu: În data de 5 s-a constatat că nu au realizat integral măsura (...) şi atunci Garda de Mediu a aplicat sancţiunea de 100.000 lei (...) şi am notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea suspendării autorizaţiei.

Scenariul se repetă pentru a patra oară. De fiecare dată, societatea primeşte o amendă de 100.000 de lei, face curat, după care îşi reia activitatea. Însă eventuala suspendare a autorizaţiei ar însemna că toate deşeurile medicale ar trebui duse la celelalte două incineratoare rămase în sudul ţării: cel de la Slobozia - momentan în modernizare, adică nefuncţional - şi cel de la Lumina, lângă Constanţa.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Cu siguranţă se vor găsi soluţii şi în situaţiile în care, anumite societăţi comerciale, nerespectând legislaţia, vor fi închise.

deseuri medicale parcul industrial brazi
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă