Arafat: Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să aibă un punct de aterizare a elicopterelor SMURD

1 lună in urmă 43

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri seară că o astfel de investiţie este necesară pentru a da o şansă în plus pacienţilor, a informat Agerpres.

Prezent la recepţia oficială a heliportului construit pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Raed Arafat a declarat că fiecare unitate spitalicească de acest tip „trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului respectiv”, pentru a diminua durata de timp în care pacienții sunt aduși la spital.

„Un spital judeţean de urgenţă fără heliport, în ziua de astăzi, înseamnă o şansă mai mică pentru pacienţi, fie că îi ducem de aici, fie că îi aducem aici, e tot acelaşi lucru”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a subliniat că este foarte important ca orice spital județean să aibă un heliport, precum cel din Bistrița. „Până acum, ne-am obişnuit să aterizăm la o distanţă mai mare de spital, să vină ambulanţa, să fie procedura de preluare de la elicopter, transport cu ambulanţa, dus la spital, care însemna timp şi risc pentru pacient. Acum, se aterizează aici, pacientul e în lift şi imediat este în UPU”, a spus el.

Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului respectiv. În secunda în care ai aşa ceva, înseamnă că ai dat o şansă în plus, mai ales că structura de aviaţie, de salvare a SMURD-ului, operată de Ministerul de Interne, se extinde.

Raed Arafat, șeful DSU:

1,5 milioane de euro a costat heliportul spitalului din Bistrița

La recepţia oficială a heliportului de pe acoperişul spitalului din Bistriţa au mai participat conducerea şi membri ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, managementul unităţii medicale, şefii unităţilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii, parlamentari de Bistriţa-Năsăud, conducerea Instituţiei Prefectului şi cea a Primăriei municipiului Bistriţa.

Investiţia, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, a fost realizată exclusiv din fondurile Consiliului Judeţean.

Heliportul a devenit operaţional începând cu data de 17 august, iar de atunci au fost efectuate opt misiuni ale elicopterelor SMURD, dintre care una pe timp de noapte.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă