Aproape o treime din benzinăriile grupului BP din Marea Britanie, fără carburanţi, în urma panicii automobiliștilor

4 săptămâni in urmă 18


Cozi lungi s-au format duminică, pentru a treia zi consecutiv, la benzinăriile din Marea Britanie, după ce firmele petroliere au spus că lipsa șoferilor de camioane provoacă probleme pentru transporturile de carburanţi de la rafinării. Panica oamenilor pentru a-și alimenta mașinile a făcut ca aproape o treime din benzinăriile grupului BP să rămână fără carburanți, chiar dacă guvernul a făcut apel la calm, insistând că nu există un deficit fundamental, transmite Reuters, citată de News.ro.


Lipsa acută a şoferilor de camioane a făcut ca unii operatori să raţionalizeze carburanţii şi să închidă unele pompe.


”În condiţiile cererii intense la care am asistat în ultimele două zile, estimăm că circa 30% din benzinăriile din această reţea nu au în prezent principalele tipuri de carburant. Lucrăm pentru a le reaproviziona cât mai rapid cu putinţă”, a anunţat BP, într-un comunicat. Grupul dispune de 1.200 de benzinării în Marea Britanie.


La rândul său, grupul anglo-olandez Shell a anunţat că a observat o creştere a cererii la benzinăriile sale britanice, începând de vineri, iar anumite tipuri de carburanți s-au epuizat.


”Reaprovizionăm rapid, de obicei în 24 de ore”, a transmis compania.


Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a făcut apel la calm, afirmând că lipsurile sunt provocate de clienții panicați şi că situaţia se va rezolva până la urmă deoarece carburanţii nu pot fi stocaţi.


Duminică, Guvernul a anunţat un plan de emitere a 5.000 de vize temporare pentru şoferi de camioane străini şi alte 5.500 pentru lucrători în industria cărnii de pui.


Consecințele Brexitului și a crizei COVID


Asociaţia transportatorilor rutieri din Marea Britanie a spus că ţara are un deficit de circa 100.000 de şoferi, un rezultat al plecării lucrătorilor din sector, al Brexitului şi al COVID-19, care a dus la oprirea pregătirii şoferilor şi a testărilor de circa un an.


Ieşirea din UE a Regatului Unit a însemnat pierderea unui uriaş rezervor de mână de lucru. Peste 50.000 de emigranţi au plecat în al doilea semestru al anului trecut, potrivit unor estimări guvernamentale, iar analiştii se aşteaptă la un număr şi mai mare în acest an.


Nu doar firmele petroliere se confruntă cu probleme în urma crizei de șoferi. Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost și ele afectate de lipsa şoferilor de camioane de săptămâni sau chiar de luni.


Lanţurile de fast-food au rămas fără milkshake-uri şi băuturi luna trecută și au fost obligate să scoată unele produse din meniu, iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsa cărnii de pui.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă