Aproape 140.000 de euro au găsit polițiștii, în urma perchezițiilor de la Bihor și Satu Mare. Cum funcționa rețeaua

1 săptămână in urmă 12


În urma perchezițiilor realizate, marți, în mai multe locații din Bihor și Satu Mare, polițiștii au găsit 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline, se arată în comunicatul transmis,miercuri de DNA.Potrivit procurorilor, aceștia primeau între 250 și 300 de euro pentru eliberarea unui certificat fals.


O asistentă medicală și doi registratori de la Centrul de vaccinare din Vama Petea și o asistentă de la DSP Bihor, precum și o altă persoană au fost reținuți pentru 24 de ore în dosarul certificatelor de vaccinare false. În urma perchezițiilor făcute ieri de polițiști au găsit 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline


În cursul anului 2021 aceștia ar fi pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.


„Persoanele interesate ar fi apelat la suspecții menționați, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichița-Camelia, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor”, se arată în comunicatul transmis de DNA.


Cum acționa rețeaua


Un mod este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate.


În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise pentru introducerea datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare.


„Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită. Astfel de adeverințe de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor”, se mai arată în comunicatul transmis de DNA.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă