Apare o nouă bancă în România. Vestea oficială, Guvernul a făcut anunțul

1 lună in urmă 16

Apare o nouă bancă în România. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Florin Cîțu.

O nouă instituție bancară apare în România. Banca va finanța prin fonduri europene sectoarele economice în care lipsesc investitorii privați.

Apare o nouă bancă în România

Potrivit premierului, în România se va înființa o instituție bancară numită Banca Dezvoltare. Florin Cîțu spune că este vorba despre „un vehicul pentru fonduri europene”.

De altfel, proiectul seamănă cu cel depus de guvernarea PSD, asta deși premierul susține că este cu totul altceva. El a fost întrebat despre declarațiile din urmă cu cinci ani, în care critica posibilitatea înființării unei noi bănci românești de dezvoltare.

”Acea bancă era un proiect tâmpit. Aceasta, pe care o veţi vedea, este un proiect foarte bun. Uitaţi-vă în ordonanţă, că sunt date foarte diferite. Acum este înfiinţată pentru a fi un vehicul pentru fonduri europene. Este o bancă de dezvoltare. Va fi clar că vom reforma celelalte instituţii financiar-bancare de stat”, a afirmat, Cîţu, marţi, la Parlament.

Potrivit premierului, noua bancă va fi condusă alături de Comisia Europeană.

Proiectul de lege, aproape identic cu cel avizat negativ de guvernul Cîțu

Cu toate că susține că este un proiect diferit, există voci care afirmă că proiectul de lege este în proporție de 95% la fel ca cel inițiat de fostul ministru al Finanțelor Orlando Teodorovici.

„Guvernul a publicat proiectul de ordonanță privind înființarea Băncii de Dezvoltare (BD). Din start trebuie să spunem că documentul este 95% copy-paste după proiectul de lege inițiat de fostul ministru al finanțelor, Orlando Teodorovici, care a fost adoptat de Senat în 9 martie 2020, adică în timpul vechii majorități parlamentare”, scrie Bogdan Glăvan pe project-e.ro.

Mai mult, textul are același număr de pagini și foarte puține schimbări sau completări.

De ce s-a răzgândit premierul

Proiectul înființării BD a fost respins de guvernul Orban în iulie 2020 și a primit aviz negativ de la guvernul Cîțu, în martie 2021.

Iată că acum proiectul a devenit de interes, iar premierul propune adoptarea de către guvern a actului pe care a dat aviz negativ cu doar câteva luni de zile.

Se pare că acest lucru este datorat Comisiei Europene, care a încurajat statele membre să înființeze bănci prin care să sprijine afacerile unde nu sunt investitori privați, cum ar fi proiecte în domeniul cercetării, educației, mediului, etc.

The post Apare o nouă bancă în România. Vestea oficială, Guvernul a făcut anunțul appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă