Aparate de radio, în loc de mărțișoare pentru bătrânii unui cămin din Vaslui. „Este o liniște apăsătoare acolo, unii nu mai știu ce zi este”

1 lună in urmă 2


Justina Motaș a făcut un apel pe rețelele sociale pentru a strânge aparate de radio pentru bătrânii cazați la un centru din Tutova, județul Vaslui, pe care i-a vizitat recent. Tânăra a fost impresionată de oamenii de acolo care, în pandemie, sunt și mai izolați de lume. Pensionarii i-au mărturisit că le-ar plăcea să asculte muzică și știri.


Justina Georgiana Motaș mergea cu bunica ei când era mică la căminul din Tutova. Pe atunci funcționa ca spital. După mai bine de două decenii, s-a întors acolo, prima dată în decembrie anul trecut, cu daruri pentru cei care locuiesc acolo.


„Am ales acel cămin pentru ca îmi amintește foarte mult de bunica mea. Eu am copilărit într-un sat aproape de Tutova, iar când bunica mea se simțea rău, se interna acolo”, povestește tânăra.


Justina are astăzi 31 de ani și locuiește în Iași, unde își face doctoratul în domeniul ingineriei industriale și lucrează în paralel la o multinațională. „Am trei mari pasiuni, în afară de ceea ce studiez pentru doctorat. Și ele sunt: voluntariatul, poezia și călătoriile.”„Bunica mea asculta la radio programul de seară cu melodii de suflet”


Când i-a vizitat pe bătrâni, a remarcat tăcerea din fiecare cameră. „Mi-am dat seama ca este o liniște apăsătoare acolo, ba chiar mai mult, unii nu mai știu ce zi este sau chiar unde se află”, a povestit tânăra. Împreună cu ceilalți voluntari, Justina a decis să facăun apel pentru a aduna aparate de radio care să ajungă la bătrânii din centru la următoarea lor vizită programată pe 7 martie.


La centrul pentru persoane vârstnice din Tutova sunt cazați 60 de pensionari în 27 de camere, așa că și-au propus să strângă 27 de aparate de radio. Până acum, a primit zece.


„Ar fi mai greu de achiziționat televizoare. Ei spuneau că le place muzica. Cea mai la îndemână variantă a fost aceasta, cu aparatele de radio. Din amintirile mele, știu ca bunica mea asculta la radio programul de seară cu melodii de suflet.”


Tânăra crede că izolarea este cumplită în această perioadă pentru bătrânii din centre. Pe cei din Tutova cu care s-a împrietenit deja nu poate să-i viziteze pe cât de des și-ar dori din cauza restricțiilor impuse de pandemie.


De fiecare dată când merge, Justina încearcă să vorbească cu fiecare măcar câteva minute. „Am plecat plângând și tremurând de acolo, fiindcă fiecare își dorește puțină atenție și încep să povestească printre lacrimi despre copiii sau nepoții lor. O bunicuță m-a confundat cu o nepoată și era foarte fericită și plângea în același timp, mă întreba de ce nu am mai venit să o văd”, povestește tânăra.


Darurile pe care le-a dus bătrânilor de la azil

După pandemie, pregătește programe de distracție pentru bătrâni


O întristează și statutul persoanelor în vârstă din România. Își amintește că în urmă cu patru ani, când lucra ca ospătar în SUA și i s-a făcut rău, o doamnă de 92 de ani a dus-o la spital și a stat cu ea până și-a revenit. „I-am mulțumit și nici nu știam cum să o răsplătesc. Ea mi-a zis că îmi mulțumește mie pentru oportunitatea de a ajuta”, își amintește tânăra.


Tot în SUA a văzut că este ceva obișnuit ca la pensie să faci voluntariat. „Imediat după pensionare își dedică foarte mult timp implicându-se în comunitate, mai ales în spitale. Se plimbă pe acolo toată ziua ajutând pe toată lumea, aducând apă, paturi, mâncare și orice altceva.”


În România, mai degrabă tinerii fac voluntariat: doi din zece, arată ultimele statistici. Justina speră să poată face mai mult pentru bătrânii din Tutova, ca să le însenineze zilele care astăzi sunt toate la fel.„Spre bucuria mea, personalul de acolo este excepțional. Dar fiind pandemie, bătrânii stau foarte mult în camere sau ies puțin pe bancă, în curtea căminului”.


Planul ei este ca după vaccinarea populației și relaxarea restricțiilor, să poată organiza mai multe activități pentru ei, alături de alți voluntari. „Orice care să le aducă un zâmbet”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă