Anunțul de la Casa de Sănătate pentru toți românii. Ce pot face acum gratuit de la 1 decembrie

3 luni in urmă 1

Casa de Sănătate a făcut anunțul pentru toți românii cu privire la pot face acum gratuit de la 1 decembrie. Astfel, asiguraţii pot beneficia, începând cu data de 1 decembrie, de analize de laborator şi investigaţii medicale paraclinice pe întreg teritoriul României, în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, a anunţat, marţi, CNAS.

Analize gratuite pentru toți românii de la 1 decembrie. Cine va elibera biletul de trimitere

Până acum, analizele medicale puteau fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se aflau în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul care a eliberat biletul de trimitere. De la 1 decembrie, pacienții își vor putea face în orice localitate din România analizele.

Astfel, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor putea să opteze.

Birocrația din sistemul de sănătate, redusă

De asemenea, CNAS susţine că va fi redusă astfel birocraţia din sistem, prin eliminarea evidenţelor distincte şi a raportărilor făcute în fiecare lună ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope„, a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan, citată în comunicat.

Cu cât au fost suplimentate fondurile

În plus, CNAS aminteşte că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie se numără şi biletele de trimitere pentru specialităţile paraclinice, iar pentru ultimul trimestru al acestui an fondurile alocate pentru investigaţii au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

Nu în ultumul rând, pentru a se ușura accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare, conform HG 820/2020, a fost reglementată decontarea acestor investigaţii la nivelul valorii realizate.

Analize în regim de urgență sau cu bilet de trimitere

Investigaţiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigaţiilor în regim de urgenţă sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice„, informează CNAS.

Hotărârea de Guvern aprobată luni modifică şi completează anexa pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 și 2019.

The post Anunțul de la Casa de Sănătate pentru toți românii. Ce pot face acum gratuit de la 1 decembrie appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă