Anul universitar din Afganistan începe cu schimbări impuse de talibani: fetele şi băieţii vor fi separaţi printr-o draperie, în sălile de curs

1 lună in urmă 51

Unele universități din cele mai mari orașe din Afganistan şi-au reluat cursurile, pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea. Ocazie cu care în sălile de curs au apărut corturi care le împart în două, separându-i pe studenţi de studente. Cu toate acestea, prezența la universități a fost foarte scăzută, studenții și profesorii luptându-se cu noile restricții impuse de talibani, scrie Rainews preluată de Rador.

Noul regim le permite femeilor să participe la cursuri, însă impune restricții drastice în ce privește îmbrăcămintea și libertatea de mișcare. Draperiile din sălile de clasă nu numai că le separă de colegii lor bărbați, însă fetele pot participa la cursuri doar dacă poartă abaya – o tunică lungă – și niqab, un voal care acoperă cea mai mare parte a feței.

“Studenții noștri nu acceptă aceste restricţii și va trebui să închidem universitatea”, spune Noor Ali Rahmani, directorul Universității Gharjistan din Kabul, dintr-un campus aproape gol. „Studentele noastre poartă hijabul, nu niqabul”, a adăugat el, referindu-se la vălul care lasă fața descoperită, relatează Rainews.it.

Duminică, autoritatea educațională a talibanilor a emis un document lung care descrie măsurile de participare la cursuri. De-acum înainte, în colegiile și universitățile private, care s-au înmulțit de la sfârșitul primului regim taliban, profesorii femeilor pot fi doar persoane de acelaşi sex sau „bătrâni”, iar accesul fetelor în incinta universităţii se va face printr-o intrare rezervată. De asemenea, studentele trebuie să termine orele cu cinci minute mai devreme decât colegii lor de sex masculin, pentru a evita orice formă de socializare.

Sursa foto: Facebook.com Ibn-e-Sina University

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă