Antony Blinken va merge în Qatar, unde s-au retras diplomaţii americani responsabili cu Afganistanul şi unde se desfăşoară principalele discuţii ale comunităţii internaţionale cu talibanii,

1 lună in urmă 33

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat vineri că, la începutul săptămânii viitoare, va merge în Qatar, unde s-au retras diplomaţii americani responsabili cu Afganistanul şi unde se desfăşoară principalele discuţii ale comunităţii internaţionale cu talibanii, relatează Agerpres, conform AFP.

Antony Blinken nu a precizat dacă va vorbi personal la Doha cu reprezentanţi ai noilor lideri islamişti de la Kabul, dând asigurări că Statele Unite păstrează, totuşi, „canale de comunicare” cu talibanii chiar şi după încheierea retragerii din Afganistan.

Ulterior, el se va deplasa în Germania, de unde va organiza, împreună cu omologul său german, Heiko Maas, o reuniune ministerială dedicată Afganistanului la care vor participa 20 de ţări.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se va afla, de asemenea, la Doha la începutul săptămânii, ca parte a unui turneu în Golf care mai include Bahreinul, Kuweitul şi Arabia Saudită, a anunţat vineri Pentagonul.

Antony Blinken a subliniat că va îşi exprima „profunda recunoştinţă” liderilor Qatarului, o platformă-cheie pentru evacuarea străinilor din Afganistan, precum şi a afganilor care ar putea suferi represalii din partea talibanilor.

Evacuarea americanilor şi afganilor „în situaţie de risc” aflaţi în continuare la faţa locului este prioritatea Washingtonului.

Statele Unite reclamă, de asemenea, ca talibanii să alcătuiască un guvern „incluziv”.

„Sperăm că orice guvern instalat va avea o incluziune reală, că vor exista şi non-talibani în el, care să fie reprezentativi pentru diferite comunităţi şi diferite interese din Afganistan”, a spus Antony Blinken, în contextul în care acest executiv ar putea fi anunţat foarte curând.

Şeful diplomaţiei de la Washington a adăugat că „acţiunile” şi „politicile” acestui viitor guvern vor fi „la fel de importante” ca şi compoziţia sa, relatează Agerpres.

Sursa foto: Antony Blinken / Twitter

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă