Anton Netolitzchi luptă pentru viață » Legendarul baschetbalist se zbate la ATI, intubat

2 luni in urmă 1

Pe 29 noiembrie 2020, COVID făcea prima victimă în sportul românesc. Antrenorul de baschet Valeriu Netolitzchi decedase în urma infecției cu noul coronavirus. Internat la Spitalul Colentina, medicii de la Terapie Intensivă au luptat o săptămână pentru a-i salva viața. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic. 

Acum, familia Netolitzchi este din nou greu lovită de COVID. Legendarul baschetbalist Anton Netolitzchi, fratele lui Valeriu, se află în stare gravă în același salon ATI de la Spitalul Colentina, tratat de același medic. „Este intubat și depinde exclusiv de aparatul mecanic de ventilat, iar medicii sunt rezervați privind șansele de recuperare ale acestuia", a declarat pentru Gazeta Sporturilor o persoană din anturajul familiei.

Prea târziu pentru plasmă

Colegii și prietenii lui Anton Netolitzchi au făcut apel la toți cunoscuții pentru a merge să doneze sânge sau plasmă convalescentă, dar medicii au transmis soției că este tardivă administrarea acestei terapii. „Fiind intubat, doctorii de la Terapie Intensivă au spus că e prea târziu pentru a i se face transfuzie cu plasmă. Încearcă să facă rost de anticorpi monoclonali, dar și acest tratament ar putea fi tardiv", a spus unul dintre prietenii de familie.

Anton Netolitzchi prezenta risc

Doctorii de la Colentina regretă faptul că Anton Netolitzchi nu a venit mai repede la spital, având în vedere că prezenta risc să dezvolte o formă gravă a bolii. „A avut experiența tristă a fratelui său. Mai mult, fiul acestuia, de 28 de ani, a avut și el nevoie, nu demult, de spitalizare după infecția cu COVID. Nu a procedat deloc bine că s-a tratat două săptămâni acasă", au declarat pentru Gazetă surse medicale de la Colentina. S-a încercat transferul pacientului la Institutul de Boli Cardiovasculare în dorința de a-l trece pe ECMO, plămân artificial, dar medicii au stabilit că e tardivă și această procedură.

130 de selecțiiîn naționala de seniori, între 1978 și 1989, a adunat Anton Netolitzchi și alte 46 la juniori și tineret

Sâmbătă, 6 martie, Anton Netolitzchi urmează să împlinească 63 de ani. 

Anton Netolitzchi într-o imagine de arhivă, pe vremea când era jucător, într-o partidă contra rivalilor de la Dinamo Foto Gazeta Sporturilor

Anton Netolitzchi într-o imagine de arhivă, pe vremea când era jucător, într-o partidă contra rivalilor de la Dinamo Foto Gazeta Sporturilor

A cucerit 11 titluri naționale

Anton Netolitzchi este unul dintre cei mai importanți jucători din istoria baschetului de la noi. A început să practice acest sport la 10 ani, în echipa Liceului nr. 35 din București. Din 1977 a ajuns la CSA Steaua București, singura echipă pentru a evoluat în toată cariera sa, până în 1993. Tot cu naționala a participat la 4 ediții ale Campionatului European, atingând locul 10 în 1985. A cucerit 11 titluri de campion național cu Steaua, primul în 1978, ultimul în 1991, câștigând și Cupa României în 1993. După retragerea din activitate, a fost antrenor în cadrul secției de baschet de la CSA Steaua atât la seniori, cât și la tineret, până la începutul anilor 2000. Este absolvent al Facultății Militare de Educație Fizică și Sport. 

Citește și alte știri din sporturi

EXCLUSIV Florentin Pera, interviu înainte de dubla spectaculoasă din optimile Ligii: „CSM București are 3 atuuri”

Prin ce a trecut protejatul lui Alex Velea la orfelinat: „Nu știam că sunt băiat.„ Ce le făceau la dușuri

Libertatea

Playtech: Face amor pe bani sau cadouri? Scandal uriaș în muzica românească, artista a fost dată de gol de propria ei sora
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă