ANSVSA: Controale „șoc” peste tot în țară, înaintea sărbătorilor de Crăciun. „Trichinella poate duce chiar şi la moarte, la copii sau bătrâni”

1 săptămână in urmă 22

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță controale drastice specifice sărbătorilor de iarnă, în toată țara, relatează Agerpres. Acțiunile vor demara săptămâna aceasta și vor viza, în principal, locurile în care se comercializează carnea de porc, a declarat duminică, 21 noiembrie, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Conform reprezentantului Autorității, campania va cuprinde și o componentă de informare a cumpărătorilor, despre riscurile consumului de carne din zonele neautorizate și locurile în care pot fi recoltate probe.

De săptămâna viitoare vom demara controale şoc premergătoare sărbătorilor de Crăciun, peste tot unde se comercializează carne de porc. În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziţionează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis şi este o îngrijorare.

Mihai Ponea, vicepreşedinte ANSVSA:

Conform ANSVSA, medicii veterinari vor asigura permanenţa începând cu 1 decembrie, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite din porcii sacrificaţi în gospodăriile proprii.

„Vom posta pe site unde pot efectua oamenii examenul trichineloscopic. Vom colinda din judeţ în judeţ ca să ne asigurăm că românii au unde merge cu carnea şi sâmbăta şi duminica pentru a face probele după ce îşi taie porcul şi astfel să avem toate locurile din România acoperite. Ştim că sacrificările sunt la sfârşit de săptămână şi dacă oamenii nu găsesc unde să îşi facă analiza nu aşteaptă şi consumă carnea fără să fi efectuat examenul trichineloscopic”, a precizat Mihai Ponea.

Vicepreședintele ANSVSA a arătat că în ultimii ani au fost depistate cazuri de trichinella la om și a avertizat cu privire la gravitatea infecției cu acest parazit.

„Aceasta boală este o povară pentru un adult pe o perioadă îndelungată, iar la un copil sau un bătrân poate duce chiar şi la moarte. De aceea am venit în întâmpinare şi punem la dispoziţie locuri unde se vor putea efectua aceste analize la numai 25 de lei, o sumă modică, care practic nu acoperă costul analizei. Vom veni şi cu informări către consumatori ca să prevenim consumul de carne din locuri neautorizate şi să stârpim traficul ilegal”, a mai spus Mihai Ponea.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă