Anomalia din adâncurile Siberiei care amenință lumea: "Bomba cu metan" pune în pericol milioane de oameni

2 luni in urmă 24

Anomalia din adâncurile Siberiei care amenință lumea / Foto: Live Science Anomalia din adâncurile Siberiei care amenință lumea / Foto: Live Science

Dezastrele naturale s-au înmulțit în ultima vreme, de la incendiile devastatoare din Turcia, Grecia și Bulgaria, până la valurile ucigașe de căldură din America de Nord. Iată că acum, în Siberia se produce un fenomen neobișnuit, topirea permafrostului, care poate elibera o ”bombă cu metan” în atmosferă, o adevărată catastrofă în această regiune din Rusia.

VINERI, 06 AUGUST 2021, 09:26

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

Un studiu recent realizat de către oamenii de știință din Germania, Suedia și Norvegia a constatat că o caniculă extremă din Siberia a provocat o ”anomalie de temperatură” de 6 grade Celsius, în perioada cuprinsă între anii 1979 și 2000, potrivit ziare.com. Experții au observat, de asemenea, că vara din 2020 a produs o creștere semnificativă a emisiilor de gaz metan din calcarul din regiune, un eveniment care va conduce la detonarea unei ”bombe cu metan” în atmosferă.

În ultimul an, cercetătorii au constatat că a existat o mărire a concentrației de metan în două zone lungi din Rusia, în Taymyr Fold Belt și în marginea platformei siberiene. Ceea ce este îngrijorător este faptul că în aceste două regiuni roca de bază a fost alcătuită din formațiuni din calcar din epoca paleozoică, datând de acum 541 de milioane de ani.

”Metanul este deosebit de periculos aici, deoarece potențialul lor de încălzire al atmosferei este de multe ori mai mare decât al dioxidului de carbon”, a spus dr. Nikolaus Froitzheinm, principalul autor al studiului, de la Univesitatea din Bonn, Germania.

Potrivit Fundației pentru apărarea mediului, metanul are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, în primii 20 de ani de când ajunge în atmosferă.

În regiunea periculoasă din Siberia, unde permafrostul se topește, iar metanul ajunge în aer, trăiesc numai puțin de 4 milioane de oameni.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă