Animalul care trăiește 10.000 de ani

1 lună in urmă 1

Foto: Pinterest

Acest animal poate fi incendiat, scufundat în alcool, lipsit de oxigen, tratat cu lumină ultravioletă, fiert la 105 grade Celsius sau răcit la zero absolut. Va supraviețui.

De asemenea, poate rezista la presiuni extreme și poate supraviețui în 50% apă sărată. Se descurcă la fel de bine în spațiu ca în adâncurile oceanului.

Specia Artemia salina a fost onorată să participe la zborul Apollo 16 pentru a testa efectele razelor cosmice și a supraviețuit acestui experiment. O călătorie la bordul unei nave spațiale nu este singura curiozitate din istoria acestor animale.

Artemiile mai sunt numite și maimuțe de mare. Foto: inverse.com

Conform BBC, artemia salina este o specie de crustacee care nu trăiește în mări, ci în lacurile sărate. Sunt creaturi foarte mici (lungimea lor nu depășește 15 mm), mănâncă alge, pe care le prind din apă, iar femelele nu au nevoie de un partener pentru reproducere.

Când condițiile sunt favorabile, femelele adulte produc ouă cu coajă subțire care eclozează imediat. 

Dar când alimentele sunt puține sau nivelul de sare crește, acestea se îndreaptă spre planul B. Produc cochilii dure sau „chisturi”, fiecare conținând o larvă aproape complet dezvoltată.

La începutul anilor ‘90, o echipă de exploatare a petrolului a forat în apropiere de Great Salt Lake din vestul SUA. Din întâmplare, muncitorii au dezgropat chisturi ale artemiei.

Oul speciei Artemia salina. Foto: Wikimedia

S-a decis să se verifice dacă unii dintre ei vor ecloza, așa că i-au aruncat în apă. Câțiva dintre ei s-au dezvoltat de fapt în adulți.

Ce este atât de special în asta? Pe baza datării cu radiocarbon, aceste chisturi s-au dovedit a fi vechi de 10.000 de ani.

Cercetările arată că chisturile artemiei sunt capabile să reziste la deshidratare extremă de până la 97%. Apoi, toate procesele de viață se opresc și intră într-o stare de repaus numită anhidrobioză. Acest fenomen poate fi descris ca o stare între viață și moarte.

The post Animalul care trăiește 10.000 de ani appeared first on Atlas Geografic.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă