Animalele sălbatice, grav afectate de valul de aer polar care a lovit Texas: mii de păsări, pești și broaște țestoase au înghețat

6 zile in urmă 11

Președintele american Joe Biden a declarat stare de dezastru major pentru o parte din statul Texas, din cauza efectelor grave ale valului de aer polar din ultimele zile. Milioane de oameni au rămas fără electricitate, iar unii au probleme chiar și acum cu încălzirea și apa potabilă. Peste 20 de oameni au murit, fie în urma accidentelor rutiere, fie din cauza hipotermiei, pentru că nu au avut surse de căldură.

Acest băiat de 11 ani din Jefferson, Texas, a avut mare noroc că a fost văzut de o femeie care-și plimba câinii. I-a sărit în ajutor împreună cu bunicul ei, dar au ajuns cu toții în apa rece ca gheața. Din fericire, între timp au sosit și alte ajutoare și totul s-a terminat cu bine, dar pățania băiatului arată cât de nepregătiți sunt texanii pentru vremuri geroase pentru că pur și simplu nu sunt obișnuiți cu temperaturi atât de joase.

De altfel, de aici decurg și penele uriașe de curent din ultimele zile care au provocat moartea multor oameni de hipotermie în propriile case. Când a revenit energia electrică a fost o adevărată sărbătoare.

Problemele texanilor sunt însă departe de final. Din cauza gerului, mii de locuințe nu mai au apă curentă, iar situația nu va reveni prea repede la normal, pentru că în multe locuri au plesnit țevile când a înghețat apa în ele. 

Oamenii merg și zeci de kilometri pentru a cumpăra sau a primi gratuit bidoane cu apă. În parcările mallurilor, șoferii sunt instruiți să stea la coadă, iar din aer aceste cozi arată ca niște șerpi uriași unduindu-se pe sute de metri.

Autoritățile statale sunt intens citicate pentru faptul că nu au luat suficiente măsuri pentru a proteja rețelele de energie electrică de fenomene extreme ca această perioadă de ger puternic.

Citește și

Senatorul republican Ted Cruz, ținta unui scandal, după ce plecat la plajă în Cancun, părăsind Texasul înghețat

Mesajul revoltător al unui primar din SUA pentru oamenii care stau în ger, fără curent: „Doar cei puternici vor supraviețui”

Oamenii nu sunt singurii care suferă de pe urma frigului. Fermierii folosesc butoaie metalice în care ard combustibil pentru a încălzi cirezile. Animalele profită de căldura degajată și pentru că zăpada topită formează bălți din care se pot adăpa.

Pentru animalele sălbatice este și mai greu. Mii de pești au murit înghețați. De fapt, au încremenit și cum nu s-au mai putut mișca au murit sufocați. La fel se întâmplă cu broaștele țestoase. Sunt mii, pe care mai multe ONG-uri încearcă disperate să le pună la adăpost până trece frigul și încearcă să le trateze pe cele degerate.

Wendy Knight - director ONG: „Nu-și pot mișca înotătoarele, deci plutesc la suprafață și, deși instinctul le îndeamnă și sunt conștiente și știu că ar trebui să scoată capul din apă ca să respire, nu pot face asta.”

Rudy Mireles, corespondent KRGV: „Puteți vedea că unora dintre ele, cele mai mari și mai bătrâne le ia mai mult timp să-și revină, dar cea de aici din fața cameramanului deja se mișcă, încearcă să se întoarcă în apă, să se comporte cum face în natură. Din nefericire, din câte broaște țestoase au fost aduse aici în ultimele zile, nu toate vor avea norocul ei.”

Editor : G.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă