Angela Merkel îi cere lui Vladimir Putin „să acționeze” împotriva „instrumentalizării migranților de către regimul din Belarus”

2 săptămâni in urmă 21

Cancelarul federal german Angela Merkel l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să „acţioneze” împotriva „instrumentalizării migranţilor de către regimul din Belarus”, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

În timpul unei convorbiri telefonice cu şeful statului rus, Angela Merkel, aflată la sfârşit de mandat, a calificat drept „inacceptabilă instrumentalizarea migranţilor” la frontiera dintre Polonia şi Belarus, unde sunt blocate mii de persoane, potrivit unui tweet al lui Seibert.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a sugerat cancelarului federal german că ar fi bine ca ţările membre ale Uniunii Europene (UE) să discute despre criza de la frontiera belaruso-poloneză direct cu Minskul, a anunţat la rândul său biroul de presă al Kremlinului, citat de Reuters.

La frontiera belarusă sunt blocaţi în prezent mii de migranţi care încearcă să intre în Polonia, pe o vreme foarte rece. De ambele părţi ale graniţei au fost desfăşurate trupe.

De câteva luni, statele europene acuză regimul de la Minsk că eliberează intenţionat, cu scopul de a destabiliza UE, vize de tranzit pentru migranţii proveniţi în majoritate din Orientul Mijlociu.

Oficiali de la Bruxelles afirmă că preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, alimentează criza pentru a răspunde sancţiunilor impuse regimului său, după reprimarea mişcărilor de opoziţie declanşate în urma realegerii sale controversate din 2020. Premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a acuzat marţi pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, principalul aliat al lui Lukaşenko, de instigarea valului de migranţi.

Sursa foto: Twitter/ President of Russia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă