Angela Merkel: Germania este pregătită să discute cu talibanii, dar nu le va oferi un acord necondiţionat. Această nouă realitate este una amară

2 luni in urmă 24

Cancelarul Angela Merkel a declarat miercuri că Germania este pregătită să discute cu talibanii pentru a proteja câştigurile din ultimii 20 de ani, dar nu va oferi militanţilor vreun acord necondiţionat.

Merkel a precizat că Guvernul german va continua evacuările pentru armată şi personalul de dezvoltare care a lucrat cu Germania „atâta timp cât va fi necesar”, şi că va sprijni organismele ONU în oferirea de ajutor umanitar poporului afgan şi celor care au plecat în ţările vecine, potrivit BBC.

Liderul de la Berlin a spus că armata germană a evacuat mai mult de 4.600 de oameni până acum – cel mai mare transport aerian străin din istoria ţării – şi că Germania va face eforturi în zilele rămase „de a continua să îi ajute pe cei care ne-au ajutat, să ofere protecţie”.

„Această nouă realitate este una amară, dar trebuie să ne implicăm în ea”, a spus Merkel legat de preluarea puterii de către talibani şi despre creşterea riscului atacurilor teroriste. „Ce am subestimat absolut a fost cât de incredibil de rapid trupele afgane au renunţat în faţa talibanilor sau că o astfel de rezistenţă nici nu a fost încercată”, a adăugat cancelarul.

Președintele american Joe Biden a afirmat marți declarat că termenul limită pentru plecarea din Afganistan a trupelor NATO, 31 august, convenit cu talibanii, va fi respectat şi a exclus prelungirea lui. De asemenea, Franţa a dat semnale deja că joi va încheia evacuările.

Sursa foto: consilium.europa.eu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă