Angajatorii din Ungaria pot cere angajaților să se vaccineze anti-COVID. Ce riscă angajaţii care refuză

1 lună in urmă 14


Guvernul de la Budapesta a emis un decret prin care angajatorii sunt autorizaţi să le ceară angajaţilor lor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 "ca o condiţie la locul de muncă". Angajaţii care refuză vaccinarea pot fi trimişi în concediu fără plată, iar în final daţi afară, informează Agerpres, care preia agenţia MTI.


Angajatorii pot solicita personalului lor să se vaccineze "dacă ei consideră acest lucru ca fiind necesar în interesul siguranţei oamenilor care lucrează acolo", se precizează în decretul publicat în cel mai recent număr al gazetei oficiale Magyar Kozlony.


Angajatorii care le solicită lucrătorilor lor să se vaccineze trebuie să le dea acestora un termen de 45 de zile pentru a primi prima doza. Doza a doua trebuie administrată la data indicată de medic.


Angajaţii care nu se conformează pot fi plasaţi în concediu fără plată timp de un an, după care li se poate înceta contractul de muncă.


Angajaţii care pot prezenta un certificat medical conform căruia vaccinarea împotriva COVID-19 le-ar pune în pericol sănătatea sunt exceptaţi de la noua regulă.


Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, a anunţat decizia în conferinţa de presă săptămânală de joi, subliniind că măsura este necesară pentru a creşte rata de vaccinare în contextul celui de-al patrulea val epidemic.


Un decret separat publicat în gazeta oficială prevede obligativitatea purtării măştilor de protecţie în transportul public, în staţii şi gări începând de la 1 noiembrie.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă