Angajatorii, controlați la sânge de ITM. Amenzi de aproape 4 milioane de lei în mai puțin de 2 săptâmâni

1 lună in urmă 2

JOI, 28 IANUARIE 2021, 16:32

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

În perioada menționată, inspectorii au dat 3.196 de avertismente şi au dispus 7.311 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. În urma neregulilor privind încălcarea legislației în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă au fost date amenzi de 3,714 milioane de lei. 

În ceea ce privește respectarea normelor pentru prevenirea și combaterea pandemiei, din cei 2.614 angajatori controlați în perioada menționată, 938 au fiost amendați cu 190.500 de lei. În total, au fost date 1.422 de sancţiuni contravenţionale şi s-au dispus 1.804 măsuri de remediere a neconformităţilor.

Directorul ITM, Dantes Nicolae Bratu, a anunțat că acțunile de control vor continua, cu atât mai mult cu cât în Capitală și multe județe măsurile restrictive au fost relaxate, fiind deschise restaurantele și alte localuri publice. 

”Având în vedere relaxarea restricţiilor anunţate în Capitală în perioada următoare, atragem atenţia, atât angajatorilor, cât şi angajaţilor, că respectarea în continuare a măsurilor de prevenire şi protecţie împotriva răspândirii COVID-19 sunt obligatorii şi extrem de importante, atât pentru protejarea propriei sănătăţi, cât şi a celorlalţi. Inspectorii de muncă îşi vor face în continuare datoria, vor fi pe teren, ca şi până acum, în acţiuni de control riguroase, indiferent de oră şi de ziua din săptămână sau de condiţiile meteorologice”, a transmis sursa citată, care a subliniat că numărul avertismentelor și a măsurilor de remediere dispuse este în creștere. 

Inspectorul General de Stat a reamintit angajatorilor, în contextul pandemiei, că o eventuală condiționare a revenirii angajatului la muncă de prezentarea unui rezulltat negativ pentru Covid-19 este ilegală. 
"De asemenea, doresc să reamintesc un aspect, pe care inspectoratele teritoriale de muncă l-au difuzat deja, referitor la condiţionarea salariatului de către angajator, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2. Le atragem atenţia angajatorilor că acest lucru este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal. Potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii, pacienţii asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare, ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor în vigoare, fără a fi condiţionaţi de efectuarea unui nou test”, a adăugat Nicolae Bratu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă