Andrei Baciu: Nu vrem să irosim doze de vaccin. E important să ajungă tot la persoane din etapa a doua

1 lună in urmă 2

Personalul din centrele de vaccinare trebuie să sune oameni programați în zilele următoare, în cazul în care rămân doze de vaccin anti-COVIVefolosite. Este recomandarea secretarului de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, care spune că trebuie evitată irosirea vaccinului, dar prioritate trebuie să aibă cei din etapa curentă a campaniei de vaccinare.

Baciu a recomandat ca cei care nu pot ajunge la centrele de vaccinare în ziua în care au fost programați să anunțe acest lucru din timp, astfel încât cei responsabili cu vaccinarea să-și poată desfășura activitatea. Anunțul poate fi făcut la call center, la numărul 021 414 44 25, a precizat el la Digi24.

Baciu spune că, în cazul în care sunt oameni care nu vin la programare, personalul din centrele de vaccinare ar trebui să-i sune pe cei programați în zilele următoare.

„Cred că în situații de genul acesta este important să ținem cont de criteriile etice. Avem doze limitate de vaccin. Evident că nu dorim să le aruncăm sau să le irosim. Este important să le utilizăm, însă la fel de important e să le utilizăm corect, cuiva care face parte din etapa a doua”, a spus el.

„Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat o astfel de situație. Știm ce trebuie să facem, apelăm pe cineva de-a doua zi. Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”, a spus el.

Întrebat dacă, în cazul în care nu este disponibil cineva din etapa a doua, poate fi vaccinată o persoană care se încadrează în a treia etapă, Baciu a răspuns: „Sunt peste 6 milioane de persoane, mi-e foarte greu să cred că nu găsești pe cineva care se încadrează în etapa a doua”.

„Doar dacă ai demarat activitatea ieri într-un centru de vaccinare și nu ai experiență poate fi o surpriză. În rest, pentru centrele de vaccinare care vaccinează de mai mult timp, nu ar trebui să fie o surpriză și să se întâmple astfel de situații”, a spus el.

Editor : Monica Bonea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă