Andreea Moldovan, despre carantinarea Capitalei: "Rămâne de discutat. Așa ceva nu își dorește nimeni" | Noi indici de calculare a ratei de incidență

1 lună in urmă 3

Andreea Moldovan, secretat de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că se iau în calcul noi indicatori de carantinare pentru a avea "o imagine mai apropiată de realitate", ținând cont că sunt județe care raportează doar câteva zeci de îmbolnăviri pe zi. Cât despre carantinarea Capitalei, Moldovan a precizat că "rămâne de văzut", dar că "nu se dorește așa ceva".

Andreea Moldovan

Andreea Moldovan, secretat de stat în cadrum Ministerului Sănătății

captură video Facebook

Principalele declarații făcute de Andreea Moldovan, secretat de stat în Ministerul Sănătății:

- Ne-am gândit care ar fi indicatorii de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epidemiologic din teritoriu, ca să avem o imagine mai apropiată de realitate. Sunt șase indicatori, am avut încă două variabile în interpretarea acestora, drept pentru care ne-am înțeles că vom face simulări și mâine la 1 ne vom întâlni ca ca sa tragem concluzia finală.

- Sunt indici de evoluție, de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare, de număr de cazuri pe o unitate teritorială fără sau cu focar. Sunt niște indicatori tehnici pe care în momenul în vom agrea cu toții îi vom face publici.

- Dorim să avem o testare mai abundentă decât o avem acum pentru a avea o imagine mai bună despre ce întâmplă în țară.

- Avem testele antigen rapide cu valoare diagnostic. Oamenii ezită să facă acest teste care de multe ori le salvează viața.

- Rata de incidență se calculează pe un interval de 14 zile. Doar că există un număr de teste care nu sunt raportate în timp util de către laboratoare sau teste care nu sunt alocate. [...] Având un număr de teste nealocate și un număr de teste care nu sunt transmise în intervalul de timp optim am observat că există diferențe în calcularea ratei de incidență. Drept pentru care am convenit cu toții astăzi să calculăm luând în evaluare 14 zile, dar 14 zile care se opresc cu trei zile anterior momentului vorvirii, astfel încât acele cazuri să fie alocate și raportate corespunzător.

- Dorim să facem testarea mult mai accesibilă și sperăm să iasă un nou ordin în acest sens.
Aceste județe cu testare redusă, cu 10 cazuri, 20 de cazuri, cu 100 de teste, sunt județe în care nu știi ce se întâmplă. Populația din acele județe nu este informată, nu se iau msuri de precauție.

Despre carantinarea Capitalei

- Rămâne de discutat. Carantina este un cuvânt greu și nu îl dorim. Ar însemna ca toată lumea să stea acasă ca în starea de urgență. Așa ceva nu își dorește nimeni. Lockdown e un cuvânt prea dur, este o restricție care în momentul actual ar fi puțin probabilă și nu se dorește. Dar este clar o situație care ne îngrijorează, o rată crescută de pozitivare, număr mare de pacienți care ajung în ATI și pacienți tineri care au forme moderate sau chiar severe de boală. Această măsură este o măsura care se ia între mai multe instituții.

- Targetul acestei întâlniri au fost aceste criterii de evaluare a carantinei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

andreea moldovan carantina bucuresti indici de carantinare rata de incidenta
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă