Anchetă privind incendiile din Grecia, unele focare nu ar avea cauze naturale. De unde ar fi izbucnit focul care arde la nord de Atena

2 luni in urmă 33

Incendiile din Grecia se extind cu repeziciune dar ce e mai rău abia acum urmează, a avertizat premierul elen. Astăzi sunt prognozate rafale puternice de vânt, iar țara este ca un butoi de pulbere, spune șeful guvernului de la Atena. Cele mai puternice și periculoase focare sunt cele din Attica - din zona Atenei, cele din insula Evia și cele din Elida, zonă din nord-vestul peninsulei Peloponez. În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturale.

Incendiile din nordul Atenei s-au extins cu repeziciune în mai multe direcții. În cursul nopții pompierii au făcut eforturi supraomenești pentru a împiedica focul să ajungă la case, relatează presa elenă. Zeci de localități din nordul țării au fost evacuate.  

Flăcările au blocat autostrada care leagă sudul de nordul țării. Circulația a fost închisă în ambele sensuri.

Castelul Regal Tatoi, acolo unde regele Mihai și-a petrecut luna de miere, este în calea focului. Unele obiecte istorice care au aparținut regilor și reginelor Greciei au fost mutate la loc sigur.

Accesul în păduri a fost complet interzis, în toată țara. Grecii și turiștii, inclusiv românii, au primit mesaj în care erau informați despre noua regulă. 

Premierul Greciei a spus că prioritatea autorităților este salvarea oamenilor, nu a bunurilor.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: "Casele pot fi reconstruite, copacii pot fi replantați, dar o viață pierdută nu poate fi înlocuită".

În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturale. Compania de electricitate a Greciei este cercetată deoarece se crede că incendiul de amploare care arde acum la nord de Atena a început din cauza unui transformator, care s-a defectat și a făcut scântei.

Grecia trece prin cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani. Căldura a agravat și ea incendiile.

Freja Vamborg, specialist în schimbări climatice: "Dacă ne uităm la Europa, a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când au început măsurătorile, dar canicula nu a fost distribuită egal. În estul Europei a fost mult mai cald decât media de până acum și au fost mai multe valuri de caniculă în regiune, în timp ce în vestul și centrul Europei, temperaturile au fost sub media din ultimii 30 de ani."

Incendiile de săptămâna aceasta din Grecia au distrus sute de clădiri și zeci de mii de hectare de vegetație. 

Guvernul elen a promis că toate pagubele materiale vor fi compensate.

Citește și: România va trimite pompieri în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

Editor : Georgiana Marina

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă