Ancheta de la spitalul Județean Suceava, primul focar COVID din România: 28 de pacienți au murit din cauza nerespectării regulilor de către fosta conducere

1 lună in urmă 3

Procurorii anunță că urmările provocate de nerespectarea regulilor la spitalul Județean Suceava, devenit, la începutul pandemiei, cel mai mare focar COVID-19 in România, sunt mult grave decât se credea inițial. 28 de pacienți au murit din cauza acestor încălcări, nu una, cum au anunțat inițial, în iunie 2020, când a fost declanșată ancheta.

Parchetul Tribunalului Suceava a informat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost schimbată încadrarea juridică în cazul infracținii de zădărnicirea combaterii bolilor de care este acuzată fosta condudere a spitalului, inclusiv fostul manager, Vasile Rîmbu.

Acesta, alături de alți trei membri din conducere, sunt acuzați că nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2, raportat la atribuţiile fiecăruia.

Mai exact, este vorba despre directorul de îngrijiri medicale Doina Chirap şi medicul Cătălina Zorescu, coordonatorul Compartimentului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale

„Consecința directă: decesul a 28 de pacienți”

„Nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ, iar consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a 3 pacienți determinați, precum și decesul altor 28 de pacienți”, se arată în comunicat.

Inițial, în iunie 2020 când s-a anunțat punerea sub acuzare a celor patru, procurorii arătau că cercetările se referă la faptul că nerespectarea măsurilor a avut drept consecinţa directă decesul unei singure paciente determinate.

În acest dosar, cei patru mai sunt acuzați de abuz în serviciu și neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă.

Celor patru suspecți le-a fost adusă la cunoştinţă schimbarea încadrării juridice, se menționează în comunicat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus inițiat cercetări in rem în dosar, dar în 18 iunie 2020 au anunțat punerea sub urmărire penală a fostei conduceri a Spitalului Județean Suceava la izbucnirea focarului de Covid-19.

Cadrele medicale, chemate să lucreze indiferent dacă aveau sau nu COVID

Spitalul Județean Suceava a fost primul focar de coronavirus din România, încă la debutul pandemiei. Sute de cadre medicale și de pacienți de la spitalul din Suceava s-au infectat cu coronavirus, iar medici din spital au dezvăluit că toate cadrele medicale au fost chemate la spital, indiferent dacă erau sau nu diagnosticate cu COVID, de către conducerea unității.

Pe 25 martie, în urma unui control efectuat de Ministerul Sănătății, condus atunci de Victor Costache, conducerea spitalului a fost demisă.

Ulterior, la începutul lunii aprilie, pentru gestionarea situației scăpate de sub control pe fondul unor decizii de management, conducerea spitalului a fost înlocuită cu una militară.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă