Analiză: Republica Moldova, la mâna Gazprom. Culisele unui contract defavorabil semnat de vicepremierul Spînu și jocul Moscovei de decredibilizare a guvernării pro-europene

1 săptămână in urmă 19

Andrei Spînu, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat marți că plățile în avans pe care Republica Republica trebuie să le facă către compania rusă Gazprom pentru furnizarea de gaze: 63 de milioane de dolari și că în acest moment există un deficit de 25 de milioane de euro. G4Media a discutat cu analiști și politicieni care au explicat efectele acestei creșteri de preț și ce impact politic are în Moldova.

Vicepremierul Spînu nu a putut spune cu exactitate de unde va fi acoperit acest deficit al Moldovagaz care nu își va putea plăti compania-mamă Gazprom, iar conform protocolului Acordului semnat înte Moldovagaz și Gazprom pe 30 octombrie, Guvernul Republicicii Moldova trebuie să acopere eventuale sume restante între aceste companii.

„MoldovaGaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează soluția de a mări compensațiile astfel încât cetățenii să nu suporte creșterea mare de tarif din luna ianuarie”, a declarat Spînu.

El a mai spus că după 20 ianuarie va fi mai clar dacă este necesară creșterea tarifului pentru consumatori.

„Înțelegem că prețurile sunt extrem de mari pentru o bună parte din cetățenii noștri. Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu că oamenii privesc cu îngrijorare riscul creșterii suplimentare a tarifelor la gaze. Din acest motiv, facem tot posibilul ca să identificăm care ar fi alternativele. Avem două lucruri de făcut. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor pentru perioada următoare. În mod special, vorbim de avansul pentru luna ianuarie. Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul acestei săptămâni, MoldovaGaz va achita integral consumul de gaz în luna decembrie”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Cu toate acestea, el a precizat că, luni, a avut o discuție cu CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, căruia i-a cerut extinderea temenului de achitare a plății în avans.

Republica Moldova este dependentă 100% de gazul rusesc, iar Moscova joacă abil această carte pentru a eroda politic partidul de guvernământ care a venit în această vară cu o majoritate absolută de 63 de mandate din 101 în Parlamentul de la Chișinău.

Foto: Andrei Spînu și Alexei Miller – / Ministerul Infrastructurii Republicii Moldova

Analistul pe probleme energetice al WatchDog Community și fostul consilier prezidențial al Maiei Sandu, Sergiu Tofilat, a explicat pentru G4Media efectele contractului semnat de vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu și CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, pe 30 octombrie la Sankt Petersburd cu valabilitate de cinci ani de zile.

„Cred că nu este un contract bun și asta este evident. Și faptul că UE a decis să treacă la prețuri de pe piața Spot la gaze a fost o mare greșeală, în situația în care 45% din volumele de gaz pentru Europa le livrează Gazprom. Practic, mergi pe mâna rușilor și te expui unui șantaj foarte serios. Noi aici suntem victime colaterale. Eu cred că noi, cumva, trebuie să scăpăm de piața Spot și să rămâne legați doar de formula de preț care face referire la prețul petrolului. Acolo Gazprom, dar nici Federația Rusă, nu pot influența prețul”, a declarat Sergiu Tofilat.

El a mai spus că în luna ianuarie, Republica Moldova plătește cu 216 de dolari mai mult decât prețul din tarif de 430 de dolari, până la un preț de 646 de dolari. Moldovagaz trebuie să achite acum avans de 50% pe ianuarie și a achitat deja 50% din factura de consum pe luna decembrie.

„Pe ianuarie, este evident că Moldovagaz nu va avea bani. În primul rând, tariful nu își acoperă prețul de achiziție, iar în al doilea rând ai un decalaj permanent că plata tu trebuie să o faci azi, dar banii îi încasezi abia peste o lună – o lună și jumătate. În situația aceasta, statul trebuie să asigure faptul că tarifele acoperă cheltuieli efective și că consumatorii au bani (compensații de la stat) și pot plăti la timp factura. Chiar dacă ridici tarifiul, iar cetățeanul nu are bani să o plătească, problema nu o rezolvi. Pur și simplu o pasezi dintr-o parte în alta”, a explicat expertul.

Moldovagaz, subsidiara Gazprom fără cash flow cu mâna în întinsă la Guvern

Sergiu Tofilat a afirmat că Moldovagaz trebuie să-și rezolve problema de „cash flow” și să nu mai aștepte Guvernul să-i acopere datoriile către Gazprom, deși acest lucru este prevăzut în protocolul contractul semnat de Spînu cu Miller.

„Moldovagaz are acționari (Gazprom este majoritar cu un pachet de control total de circa 64% -n.red.), dar nu merge să contracteze credite sau nici nu modifică condițiile de plată. Acest lucru trebuie pus pe ordinea de zi a Consiliului de Observatori al Moldogaz. Guvernul poate face presiuni asupra șefului Moldovagaz, Vadim Ceban (pus de fostul președinte prorus Igor Dodon -n.red.)”, a spus Tofilat.

Comunicare strategică extrem de proastă și jocul inteligent al oamenilor Gazpromului în Moldova

Expertul a mai afirmat că Guvernul are în Consiliul de Observatori ai Moldogaz doar doi membri și nu poate pune pe ordinea de zi acest subiect, dar problema este că șeful companiei, Vadim Ceban, joacă un rol de „tehnician” care pasează responsabilitatea către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Iar apoi iese ministrul Spînu și spune poate aceste știri negative și astfel se sparg în capul lui toate aceste probleme. Eu mă întreb de ce ministrul Spînu nu-l scoate în fața pe Vadim Ceban și să-l lase să spună că Moldovagaz are deficit de „cash flow” și să spună de ce Moldovagaz nu a luat până acum credite să achite facturile la Gazprom sau să fie modificat contractul. Dacă nu poate face acest lucru, să spună Ceban că Gazpromul (ca acționar majoritar -n.red.) s-a împotrivit și că astfel nu avem varianta decât să ne adresăm pentru ajutor Guvernului.

Așadar, Spînu ar trebui să-l lase pe Vadim Ceban să comunice populației aceste știri negative. Și atunci acesta poate ieși să zică că totul este un joc al Gazpromului, iar noi încercăm să rezolvăm problema. Costurile politice ale acestei situație trebuie să fie puse pe seama rușilor, iar lumea trebuie să știe că toată nemulțumirea este din cauza Moscovei”, a explicat analistul.

Tofilat este sceptic în privința unei eventuale păsuiri a Moscovei pe factura la gaze care ar trebui plătită până în 20 ianuarie.

„Eu sunt sigur că Gazprom nu vor acorda vreo amânare la plată Republicii Moldova. Dimpotriva, vor amenință că dacă se întârzie va fi rău”.

Întrebat în conferința de presă de marți dacă Moldovagaz s-a adresat băncilor comerciale pentru creditare, Spînu a precizat că la finele lunii trecute, Moldovagaz s-ar fi adresat fără prea mult succes unor bănci.

„Problema este că atunci când Spînu s-a angajat să semneze acel contract cu Gazprom, el trebuia să știe că se va ciocni de problema asta. Încă de atunci, Guvernul trebuia să pună Moldovagaz să intre în contact cu băncile ca această companie să beneficieze de o linie de creditare până în primăvară. De pildă, în aprilie deja consumul scade, iar Moldovagaz va trebui să plătească la Gazprom mai puțin, iar ei primesc deja plățile pe martie, așa că vor avea un surplus de „cash flow” și astfel vor putea plăti rapid creditele contractate”, a mai precizat Sergiu Tofilat.

Așadar, spune expertul, Moldovagaz trebuia să se înțeleagă cu băncile și să aibă o linie de credit de unde să poată trage bani atunci când le trebuia.

„Probabil, domnul Spînu înțelege acum ce greșeală a făcut la semnarea contractului cu Gazprom în octombrie și acum cumva încearcă să dreagă situația. Problemele nu se vor opri aici, iar lunile ianuarie și februarie vor fi dificile deoarece se termină rezervele de gaz din Europa și prețurile s-ar putea să nu scadă deloc”, este de părere Tofilat.

PAS analizează posibilitatea renegocierii contractului cu Gazprom

Pe de altă parte, contractul cu Gazprom semnat de Andrei Spînu cu Gazprom ridică întrebări și rândul partidului de guvernământ – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Deputatul PAS, Lilian Carp, a afirmat luni seară în cadrul unei emisiuni televizate de postul TV8 că vicepremierul Andrei Spînu examinează posibilitatea renegocierii contractului cu Gazprom, astfel încât Republica Moldova să nu mai achite concernului rus avansul de 50%.

Prețul la burse depășește acum 1.200 de dolari pentru o mie de metri. Prețul la gaz în Republica Moldova este creat din două componente, este vorba despre prețul de piață a gazelor naturale și o altă componentă este prețul la petrol. Prețul la petrol este unul mai stabil față de prețul la gaz. Contractul actual cu Gazprom stabilește un preț de trei ori mai mic față de piața europeană, trebuie să recunoaștem acest lucru. Ceea ce-și propune Andrei Spînu este că obțină prin renegociere să nu achităm avansul de 50%. Înțelegem că Moldovagaz nu are capacitatea de a plăti în avans. În acest moment, din acumulările de la cetățeni s-a colectat 40% din suma necesară. Noi vom căuta soluții cum să ne asumăm plata facturii. Se discută posibilitatea ca Moldovagaz să ia un credit, pentru a putea achita factura”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că achitarea datoriilor Moldovagaz din fondurile bugetului de stat devine o practică periculoasă și incorectă în raport cu cetățenii care nu sunt consumatori de gaze naturale.

„Noi nu avem cifre, date, Moldovagaz este cea mai închisă întreprindere, e stat în stat, dar dacă ne ghidăm strict după facturi, facturile pe decembrie sunt de două ori mai mari față de noiembrie. Sunt sume exorbitante. Este puțin probabil ca achitările să fie aproape de 100%, așa cum s-a întâmplat în noiembrie. Și iar Moldovagaz va solicita ajutor din partea bugetului de stat. Este o practică defectă când cu banii contribuabililor, o parte dintre ei nici nu sunt consumatori de gaze, mai ales cei din zonele rurale, sunt achitate datoriile unei întreprinderi afiliate Gazprom-ului (Moldovagaz) către Gazprom direct”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Gazprom jonglează cu prețurile, Chișinăul face calcule eronate

Moldovagaz a anunțat luni că prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de Gazprom, este 646 dolari pentru mia de metri cubi. Majorarea din partea Gazprom este justificată prin creșterea cotațiilor la bursele europene de gaze.

„Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 USD pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare”, se arată într-un comunicat al Moldovagaz.

După încheierea pe 30 octombrie a unui contract pe cinci ani de zile între Gazprom și subsidiara sa e la Chișinău – Moldovagaz, cu girul Guvernului Republicii Moldova, prețul anunțat de autoritățile de la Chișinău a fost de 450 de dolari per mia de metri cubi, calculat în baza unui formule care ia în calcul un preț fix și cotațiile la gaze de pe piețele libere internaționale, dar și prețul petrolului.

Deși Spînu a anunțat că prețurile vor scădea spre 350 de dolari în luna decembrie, lucrurile pe piețele Spot nu au stat așa, iar Republica Moldova a plătit 550 de dolari per mia de metri cubi.

Pentru ca în luna ianuarie să urce chiar la 646 de dolari. Nu în ultimul rând, Spînu a afirmat din nou marți că este posibil ca prețurile să scadă în luna februarie la piețele internaționale și astfel și prețul plătit de Republica Moldova să scadă. Întrebat de jurnaliști care este formula de calcul al prețului convenit cu Gazprom, Spînu a afirmat din nou este un „secret comercial”.

Foto: Sursa/Gazprom Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă