Analiza incidentului Sebastian Colțescu – Pierre Webo. „Băi, aragaz cu patru ochi! Ce-am făcut, nu ești purtător de ochelari?!”

2 săptămâni in urmă 15

Sociologul Gelu Duminică a dezvăluit care e sistemul ce a declanșat scandalul rasial în care a fost implicat Sebastian Colțescu. Inspectorul desemnat de UEFA a decis că folosirea cuvântului „negru” de către arbitrul român la adresa lui Pierre Webo, antrenorul secund al celor de la Istanbul Başakşehir, nu e rasism.

Totuși, forul european îi poate pedepsi pe Sebastian Colțescu și Octavian Şovre, un alt component al brigăzii de arbitri români de la partida PSG – Istanbul BB, ce în care s-a produs incidentul PSG.

Măsurile împotriva celor doi pot fi de natură disciplinară pentru încălcarea articolului 11 al Regulamentului Disciplinar al UEFA.

„Aragaz cu patru ochi…Ce-am făcut, nu ești purtător de ochelari?!”

„Sunt chestiuni pe care noi le folosim cu o lejeritate fantastică. De pildă, ochelarist. Aragaz cu patru ochi e deja peiorativ. Însă eu vin și spun: Băi, ochelaristule! sau ochelaristul ăla.

În mod normal, n-ar trebui să te superi: ce-am făcut, nu ești purtător de ochelari?! Însă pentru tine, cel care poartă ochelari, auzul acestor cuvinte îți poate genera o tonă de reacții, pentru că tu, purtătorul de ochelari, ai fost victimă în copilăria ta și poate și în viața ta de adult…victima bullyingului: ceilalți copii te strigau aragaz cu patru ochi, ochelaristule etc., toate glumele și răutățile care în tine au lăsat o stigmă.

În teoria prejudecăților inconștiente există ceea ce se numește ancorare, adică identificarea celuilalt prin elementul cel mai la îndemână mie. Dacă mie îmi sunt la îndemnână ochelarii tăi, faptul că tu porți ochelari, spune ceva despre mine: prejudecata mea.

Dacă îmi este la îndemână faptul că porți bretele, am cu totul și cu totul alte zone, mult mai corecte, neprovocatoare de stigmă, neprovocatoare de durere, din nou spune ceva despre mine”, a spus sociologul Gelu Duminică, conform Digi 24.

„Asta spune UEFA: nu e rasism, rasismul înseamnă superioritatea unei rase față de ceilalți”

Asta spune UEFA, de fapt. Zice: nu e rasism, rasismul înseamnă superioritatea unei rase față de ceilalți. Adică n-a vrut să-l pună într-o poziție de inferioritate rasială față de alții. Corect! Însă a fost nepotrivită și stigmatizantă adresarea? Răspuns: DA. Pentru că Webo, oficialul, a venit și a spus atunci: Fii atent, altui oficial te-ai adresat cu domnule, n-ai spus băi, albule! La mine, de ce ai simțit nevoia să spui ăla negru?

Pentru el, pentru Webo, culoarea sa și apartenența sa rasială a fost o stigmă care i-a fost adusă aminte de toți rasiștii timp de ani de zile și care i-au călcat sufletul în picioare și i-au dat șuturi în suflet, din cauza culorii lui.

Omul ăla nu mai putea să perceapă cu atât de multă lejeritate identificarea românească: hai, mă, ce-am spus?! L-am numit și eu ochelarist!” a detaliat acesta.

The post Analiza incidentului Sebastian Colțescu – Pierre Webo. „Băi, aragaz cu patru ochi! Ce-am făcut, nu ești purtător de ochelari?!” appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă