Americanii ofera bonusuri de pana la 500 de dolari si concedii pentru a-i stimula pe angajati sa se vaccineze impotriva Covid-19

1 lună in urmă 9

Patronii unor companii americane, dorind sa revina la o activitate normala, folosesc metode costisitoare - prime care ajung pana la 500 de dolari, transport rambursat, compensatii in ore platite - pentru a-si incuraja angajatii sa se vaccineze impotriva maladiei COVID-19, informeaza AFP.

Sectoarele care au nevoie stringenta de mana de lucru, precum supermarketurile, abatoarele si exploatatiile agricole, sunt primele care au adoptat astfel de initiative.

Compania californiana Bolthouse Farms, care vinde morcovi si sucuri de fructe, organizeaza in fiecare saptamana sesiuni de imunizare in sediul ei general si plateste 500 de dolari tuturor angajatilor cu norma intreaga care accepta sa se vaccineze.

Companiile pot amenaja centre de vaccinare

In Statele Unite, companiile au intr-adevar posibilitatea legala de a amenaja centre de vaccinare, daca se angajeaza sa le faca sa functioneze in timpul orelor de munca, gratuit si pentru toti angajatii si colaboratorii lor.

Un gigant din industria carnii, JBS, propune 100 de dolari angajatilor vaccinati si a distribuit documente in mai multe limbi pentru a insista asupra sigurantei si eficacitatii vaccinarii. La jumatatea lunii martie, aproximativ o treime dintre cei 60.000 de angajati ai sai primisera deja o prima doza de vaccin anti-COVID-19.

Mai multe lanturi de supermarketuri acorda angajatilor lor vaccinati despagubiri ce constau intre doua si patru ore platite.

Acest lucru "elimina nevoia de a alege intre a-ti castiga existenta si protejarea sanatatii tale", a subliniat directorul lantului de magazine Aldi din Statele Unite.

Vaccinare obligatorie?

Lantul Target ramburseaza cu pana la 30 de dolari cheltuielile de transport ale angajatilor sai.

Magazinele Kroger propun achitarea unui bonus de 100 de dolari angajatilor vaccinati, precum si acelora dintre ei care refuza imunizarea din motive medicale sau religioase, cu conditia ca ei sa urmeze un program de educatie in privinta sanatatii.

Si profesiile marginale au fost luate in calcul: platforma de livrari de cumparaturi Instacart propune 25 de dolari pentru livratorii ei, care nu au statutul oficial de angajati.

Patronul companiei United Airlines, Scott Kirby, a evocat in ianuarie posibilitatea obligativitatii vaccinarii pentru pilotii sai, pentru membrii echipajelor si pentru alti salariati.

Compania nu a ajuns deocamdata la acel stadiu, a precizat joi un purtator de cuvant: firma se afla in continuare in procedura de examinare a personalului care poate avea acces la vaccin in statele federale americane si a modului in care poate fi asigurata aprovizionarea cu vaccinuri.

Insa companiile pot, in maniera generala, sa isi oblige angajatii sa se vaccineze in Statele Unite, a declarat Dorit Reiss, profesoara la Facultatea de Drept Hastings din cadrul Universitatii California. "Cu cateva exceptii", a adaugat ea.

Populatii vulnerabile

Vaccinurile utilizate in prezent in Statele Unite sunt supuse unui regim neobisnuit pentru un medicament destinat intregii populatii, sub incidenta unei autorizatii de urgenta, "iar cadrul legal este in continuare incert", a remarcat aceeasi profesoara de drept, subliniind ca fiecare stat federal american poate avea dispozitii proprii in aceasta privinta.

Totodata, companiile pot, daca este cazul, sa fie nevoite sa negocieze cu sindicatele.

Anumiti angajati pot sa se prevaleze de exceptii din motive medicale sau religioase.

In acelasi timp, angajatii pot fi dati in judecata pentru ca nu au actionat suficient de energic pentru a evita un focar de contaminare, afirma Dorit Reiss.

In opinia sa, este oportun pentru anumite companii care lucreaza cu populatii vulnerabile, precum azilurile si inchisorile, sa faca vaccinarea sa devina obligatorie. Si, probabil, este mai adecvat pentru majoritatea companiilor sa ofere stimulente sau sa adopte "obligatii suple", impunand, de exemplu, fie vaccinarea, fie purtarea unor mijloace de protectie suplimentare sau munca la domiciliu.

Oamenii care ezita o fac mai ales pentru ca au ingrijorari legate de siguranta acestor noi vaccinuri, dar ei se vor linisti odata cu trecerea timpului, a adaugat Dorit Reiss.

Potrivit unui sondaj difuzat in februarie de Societatea de gestiune a resurselor umane (SHRM), doar 5% dintre patronii americani aveau intentia de a impune vaccinurile anti-COVID-19 pentru toti sau pentru o parte dintre angajatii lor.

Pentru a accelera redeschiderea economiei si, deci, a consumului, anumite companii mizeaza pe clienti: lantul Krispy Kreme ofera pana la sfarsitul anul o gogoasa gratuita contra unei dovezi a vaccinarii, in timp ce braseria Market Garden din Cleveland, un oras din statul Ohio, a promis ca va propune o bere la pretul de 10 centi pentru primele 2.021 de persoane care vor prezenta un certificat de vaccinare.

Citeste si:

Cine este Ion Radoi, seful sindicatului care a creat haos in Bucuresti dupa o greva spontana la metrouA murit Cornelia Catanga. Era internata in spital, cu COVID-19Haos in localitatile aflate in scenariu rosu dupa ce Citu a anuntat ca se amana noile restrictii. Primar: "Nici nu stiu cum sa procedez"DOCUMENTE Acestea sunt modelele de adeverinta si declaratie necesare dupa intrarea in vigoare a noilor masuri anti-pandemieCine i-a luat locul Anei Maria Brinza in patul conjugal, cand a fost plecata in Kazahstan
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă