Americanii își construiesc singuri arme, folosind tutoriale de pe internet

3 săptămâni in urmă 13

Războiul pe care președintele Joe Biden l-a declarat armelor de foc în SUA, după atacurile sângeroase din ultima perioadă, pare să se lovească de o problemă extrem de greu de rezolvat, scrie G4Media, care citează La Stampa: ”ghost guns” – ”armele fantomă” pe care americanii și le construiesc singuri, urmărind tutoriale pe internet.

Aceste arme sunt neînregistrate și neurmărite de nimeni, arată ca niște jucării din plastic, însă sunt la fel de mortale ca cele reale, scrie sursa citată.

Oricine poate construi o ”armă fantomă”. Kit-ul și instrucțiunile de utilizare pot fi cumpărate de pe internet, la prețuri care variază între câteva zeci și câteva sute de dolari. Componentele pistolului sunt aproape mereu din plastic și pot fi imprimate și în 3D. Există însă și puști semi-automate printate 3D, iar una dintre ele se numește ”FGC-9” sau ”Fuck gun control 9mm”.

Cum funcționează o pușcă printată 3D

Armele produse și asamblate în acest mod sunt imposibil de urmărit, deoarece nu au număr de serie. Dar funcționează aproape mereu perfect, notează sursa citată.

Proiect de armă descărcat gratuit de pe internet

Primele astfel de arme au apărut în 2013, când texanul Cody Wilson, un tânăr de 25 de ani, a inventat ”Liberator” – prototipul unui pistol din plastic tipărit 3D – și a urcat proiectul pe internet. Înainte să fie eliminat din dispoziția Departamentului de Stat al SUA, proiectul a fost descărcat gratuit de 100.000 de ori, în America și în Europa.

Cu toate că a fost șters, proiectul a rămas în memoria internetului și poate fi descărcat pentru 50 de dolari. Pe lângă acest caz, există zeci de rețele și platforme dedicate pasionaților de arme de foc (Deterrence Dispensed, Matrix, Rocketcat), unde aceștia fac schimb de informații și link-uri. De asemenea, în ultima perioadă au început să circule pe Twitter și Tik Tok tutoriale despre cum se poate construi o armă acasă.

Armele produse acasă, neurmărite de nimeni

Autoritățile nu știu câte ”arme fantomă” există în SUA. Numărul nu poate fi estimat, iar producția și distribuția nu este urmărită de legea nici unui stat. Acolo unde legislația a fost adoptată (New Jersey), autoritățile au fost atacate de lobby-ul armelor sub pretextul încălcării primelor amendamente ale Constituției americane, care garantează ”libertățile personale” și ”dreptul la autoapărare”.

Președintele Joe Biden a anunțat o serie de ordonanțe, care vizează includerea acestor arme în legislația din 1968 – care interzice deținerea armelor de foc de către persoanele care au antecedente penale, de persoanele supuse ordonanțelor restrictive, dar și de consumatorii de droguri și imigranții ilegali. Va fi însă greu să controleze fenomenul, notează sursa citată

117 americani împușcați mortal zilnic

America este, practic, înarmată până în dinți. Statisticile spun că în ultimul an au murit împușcate 43.000 de persoane, adică 117 pe zi.

Pe 24 martie, președintele Joe Biden a cerut Congresului să adopte rapid noi măsuri legislative pentru controlul armelor de foc, după recentele atacuri armate produse în statele Georgia și Colorado. Opt persoane au fost ucise recent în atacuri armate din orașul Atlanta (Georgia), iar zece au fost omorâte într-un supermarket din Boulder (Colorado). Una dintre primele măsurii vizează interzicerea vânzării de puști de asalt către populație.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă