Amenzi rutiere în Europa. Români, atenție! Gesturile astea vă lasă fără bani

3 săptămâni in urmă 17

Lista abaterilor rutiere sancționate de oamenii legii variază de la țară la țară, astfel că, în anumite state, fapte care noua ni s-ar putea părea banale, precum sprijinirea brațului de geamul mașinii, reprezintă contravenții și sunt sancționate destul de aspru. Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute în călătoria ta, te invităm să verifici în paragrafele de mai jos reglementările specifice din anumite state europene.

Amenzi rutiere în Europa. Români, atenție!

După cum aminteam în rândurile de început ale acestui articol, în țări precum Spania și Italia, șoferii pot fi sancționați dacă țin brațul în afara vehiculului atunci când conduc. În Italia, spre exemplu, amenda pentru un astfel de gest încadrat la contravenție se situează între 40 și 168 de euro.

În ciuda faptului că nu este prevăzut în mod explicit un astfel de comportament în codul local de tarfic, articolul 158, alineatul (4) prevede că „șoferul este obligat să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a preveni accidentele și a nu-i perturba pe ceilalți participanți la trafic și, de asemenea, pentru a nu reprezenta un pericol rutier“.

Mai mult, șoferul trebuie să fie întotdeauna capabil să controleze autovehiculul, dar și să poată efectua toate manevrele necesare pentru siguranță. Prin urmare, o mână expusă prin fereastră ar putea împiedica acest lucru.

Nici în Spania Codul Rutier nu interzice în mod expres sprijinirea brațului de geamul mașinii, dar cu toate acestea, art. 18 din regulamentul general privind traficul rutier (Reglamento General de Circulación) indică faptul că șoferul trebuie să aibă libertate completă de mișcare, pentru a putea conduce în deplină siguranță vehiculul.

Pe cale de consecință, dacă agenții de cotrol constată că libertatea de mișcare a conducătorului auto este insuficienta, cel din urmă ar putea primi o amendă de până la 80 de euro pentru simplul fapt că a fost surprins cu brațul în afara mașinii.

Citește și: Românii pot fi verificați de azi de polițiști, pe stradă. Ce amenzi riscă să primească

Gesturile acestea te pot lăsa fără bani

Îți vine să crezi sau nu, în Franța sau Spania, conducătorii auto trebuie să-și amintească să folosească în timp ce șofează doar încălțăminte corespunzătoare. În ambele țări, conducerea unul vehicul cu papuci tip  flip-flops, spre exemplu, este considerată contravenție. În Franța, amenda este de circa 90 de euro, în timp ce în Spania este de până la 80 de euro.

Tot în Spania, șoferii pot primi o amendă de 100 de euro pentru fumat, dacă încalcă articolul 18 al RGC. Acesta prevede că acțiunile care pun în pericol siguranța pe șosea vor fi pedepsite indiferent de natura lor. Prin urmare, amenzi ar putea primi și cei care sunt surprinși mâncând sau bând la volan, dacă agentul de control consideră gestul reprezintă un pericol.

În plus, aruncarea de țigări pe drum este sancționată, în Spania, cu o amendă de 200 de euro și 4 puncte de penalizare.

O interdicție cel puțin interesantă se aplică în Italia, acolo unde un șofer care pornește aerul condiționat înainte de a porni pe rută, poate primi o amendă de la 216 euro până la 432 de euro.

Așdar, dragi șoferi, fiți atenți!

The post Amenzi rutiere în Europa. Români, atenție! Gesturile astea vă lasă fără bani appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă