Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia. La cât ajung penalitățile

4 săptămâni in urmă 13


Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că au fost stabilite noi măsuri privind combaterea ambroziei, scrie G4Media. În ședința Guvernului de miercuri, 27 ianuarie, s-a decis creşterea nivelului de sancţionare cu amenzi de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.


Ambrozia este unul dintre cei mai puternici alergeni. În 2019, aproape 500.000 de români figurau cu alergie la ambrozie.


În baza noilor Norme Metodologice, controalele terenurilor pot fi realizate și de Garda de Mediu, și de Poliția Locală, nu doar de primării.


Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, au fost mai fost adoptate următoarele modificări privind ambrozia:


simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, controalele fiind realizate de autorităţile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de Poliţia Locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia;prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie-31 octombrie, al fiecărui an;verificarea autorităţilor administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competenţa de a sancţiona nerespectarea dispoziţiilor legale.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă