Amenda de 20.000 de lei aplicata de DSP pentru un urias focar de COVID, anulata in instanta

1 lună in urmă 5

Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Tuicani-Moreni, din judetul Dambovita, in care a fost descoperit in vara anului 2020 un urias focar de COVID, a obtinut in instanta anularea amenzii de 20.000 de lei aplicate de Directia de Sanatate Publica pentru ca nu au fost luate masuri de protectie.

Peste 100 de persoane, dintre care 92 beneficiari, din Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Tuicani-Moreni au fost depistate in iulie 2020 cu COVID.

DSP a declarat focar la centrul social si a declansat o ancheta in urma careia a aplicat o amenda de 20.000 de lei, invocand mai multe nereguli:

in casa Aima, la etaj sunt cazati 2 beneficiari testati negativ SarsCov2, pe circuit comun cu cei 37 beneficiari confirmati pozitiv la testarea SarsCov2;nu este delimitata zona galbena, destinata echiparii, respectiv dezechiparii personalului la intrare/iesire din zona rosie, destinata beneficiarilor confirmati pozitiv;personalul prezent in zona rosie nu poarta echipament de protectie specific, respectiv combinezon impermeabil;nu este stabilita/implementata o procedura operationala referitoare la acces/iesire din zona rosie a personalului, motiv pentru care unul din asistentii medicali, care a iesit din zona rosie, a ajuns la nivelul cabinetului medical in combinezon cu masca simpla.

Apararea centrului, in instanta

In procesul prin care a cerut anularea amenzii, CRRPH Moreni Tuicani s-a aparat aratand ca dupa depistarea primului caz de infectare cu Sars Cov 2, si-a reorganizat activitatea, chiar si fara existenta unor prevederi legale in acest domeniu, in sensul ca angajatii au efectuat ture a cate 14 zile izolare la locul de munca, urmate de alte 14 zile de izolare preventiva la domiciliu, bazandu-se doar pe etica profesionala si bunavointa acestora.

Centrul s-a mai aparat in instanta aratand ca "nu beneficiaza de spatiu suficient pentru a putea separa persoanele infectate de cele neinfectate, lucru care reiese din descrierea spatiului de cazare facuta de DSP, atunci cand se face referire la existenta unui izolator, suficient pentru a acomoda doua persoane".

"Daca s-ar fi procedat legal, toti beneficiarii ar fi trebuit tratati in unitatea spitaliceasca, petentei ramanandu-i responsabilitatea de a se ingriji doar de cei neinfectati, insa efortul logistic, lasat la aprecierea DSP Dambovita, s-a considerat a fi prea mare, astfel incat intimata (n.r. DSP) a opinat ca persoanele infectate sa ramana a fi tratate in Centru", se mai arata in actiunea din instanta.


Amenda anulata

Judecatoria Moreni, unde s-a judecat procesul de anulare a amenzii a admis cererea Centrului si a anulat procesul verbal de contraventie intocmit de DSP aratand ca inspectorii.

Judecatorul a aratat ca amenda a fost aplicata dupa ce DSP "a opinat" ca personalul medical ar trebui izolat la locul de munca, fara a avea o baza legala.

"Intimata nu a indicat temeiul legal in baza caruia opineaza, si nu impune respectarea unei masuri. Intimata a sanctionat petenta pentru ca nu a respectat ceea ce a opinat.

Instanta retine ca o masura cu un asemenea impact trebuie analizata, luata si asumata, in mod concret de autoritatile competente, intrucat vizeaza libertatea de circulatie a lucratorilor centrului. Trebuie sa existe o baza legala clara si nu o opinie exprimata de autoritatea care ar trebui nu doar sa aplice sanctiuni ci si sa ofere sprijin operatorilor care se confrunta cu astfel de focare", a mai aratat Judecatoria Moreni.

De asemena, judecatorul a retinut ca nu contesta ca numarul de persoane depistate cu virusul Sars Cov 2 a fost unul mare si ca, o consecinta a acestui numar mare, poate fi neluarea de catre centru a unor anumite masuri. "Insa, petenta (n.r. centrul) a fost pusa in situatia de a actiona in chestiuni medicale, fara a avea personal medical specializat in tratarea bolnavilor de boli infectioase, fara a detine spatiu suficient si fara vreun sprijin real din partea autoritatilor competente", a mai aratat Judecatoria Moreni in sentinta, care nu este definitiva.

Citeste si:

Biserica de lemn din Parcul IOR a fost vandalizata cu mesaje pro LGBT. Purtatorul de cuvant BOR: "Acte violente intretinute de o hidoasa ideologie neomarxista"Elena Merisoreanu da de pamant cu Maria Dragomiroiu. "Ea canta din par. A luat barbatul altei femei. Nu are prieteni din folclor"FOTO Fiica de muzicanti, cumnata Simonei Halep a facut senzatie la Dubai. Tanara din Constanta a atras toate privirileComunitatea de rromi din Iasi refuza categoric sa se vaccineze. Bulibasa: "Niciun tigan nu o sa mearga la medic sa ii spuna ca vrea sa se vaccineze"Alexandru Rafila, despre tratamentul "revolutionar" al doctoritei Flavia Grosan: "Eu as vrea sa fiu tratat de un medic din Romania, conform protocolului"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă