Ambasadorul Qatarului în Afganistan anunță că aeroportul din Kabul se redeschide pentru primirea de ajutoare și zboruri interne

1 lună in urmă 34

O echipă tehnică a reușit să redeschidă aeroportul din capitala Afganistanului pentru primirea de ajutoare umanitare și va fi pregătit în curând pentru reluarea zborurilor civile, potrivit ambasadorului emiratului Qatar în Afganistan, citat de Al Jazeera și Reuters.

Pista aeroportului a fost reparată în cooperare cu autoritățile afgane, a precizat diplomatul, și deja au avut loc două zboruri interne de la Kabul către orașele Mazar-i-Sharif și Kandahar.

„Sperăm să vedem în următoarele 24 sau 48 de ore deschiderea de coridoare umanitare pentru ca ajutorul umanitar să poată intra prin aeroportul din Kabul şi alte aeroporturi funcţionale”, a declarat pentru Al Jazeera Mutlaq Al-Qahtani, trimis special al ministrului afacerilor externe din Qatar.

Organizația Națiunilor Unite va convoca, pe 13 septembrie, la Geneva, o conferință internaționațională pentru a se încerca evitarea a ceea ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit „o catastrofă umanitară care se apropie”.

”Acum, mai mult ca niciodată, copiii, femeile și bărbații din Afganistan au nevoie de sprijinul și solidaritatea comunității internaționale”, a precizat Guterres, într-un mesaj pe Twitter, cerând „acces umanitar complet și fără obstacole pentru a ne asigura că afganii continuă să primească serviciile esențiale de care au nevoie”.

Now more than ever, Afghan children, women & men need support & solidarity from the international community.

I will convene a high-level humanitarian conference for Afghanistan on 13 September to advocate for a swift scale-up in funding & full, unimpeded access to those in need. pic.twitter.com/nOnoNFCEuy

— António Guterres (@antonioguterres) September 3, 2021

Aeroportul din Kabul a fost închis după terminarea operațiunii de evacuare a cetățenilor străini și retragerea ultimelor forțe americane din Afganistan pe 31 august, după 20 de ani de prezență constantă în țară.

Evacuarea a zeci de mii de oameni, străini, precum și civili afgani, a avut loc în contextul preluării controlului capitalei afgane de către talibani, pe 15 august, la capătul a zece zile în care au cucerit cele mai importante orașe ale țării.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă