Ambasadorul Italiei, UCIS într-un atac asupra misiunii ONU din Congo. Liderii UE, șocați de eveniment

4 zile in urmă 5

 Profi MediaDiplomat italian, ucis în Congo. Foto: Profi Media

Atac grav, în Congo! Ambasadorul Italiei, Luca Attanasio, un carabinier care îl însoţea și un șofer au fost ucişi într-un atac care a vizat convoiului Misiunii ONU. Informația a fost confirmată, luni, de ministerul de Externe de la Roma. Atacul a fost criticat dur de liderii Uniunii Europene. 

LUNI, 22 FEBRUARIE 2021, 16:22

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Potrivit autorităților locale, convoiul a fost atacat în apropierea oraşului Kanyamahoro, în jurul orei locale 10:15 (08:15), în cadrul unei tentative de răpire.

Ambasadorul călătorea alături de un carabinier și șofer într-un autovehicul dintr-un convoi la MONUSCO, misiunea ONU pentru stabilizarea Republicii Democratice Congo, şi în care se afla şi şeful delegaţiei UE.

Diplomatul a fost transportat la spitalul din Goma, însă medicii nu au putut decât să îi anunțe decesul. 

Circumstanţele atacului nu sunt clare deocamdată.

În zona parcului naţional Virunga, situat de-a lungul frontierelor congoleze cu Rwanda şi Uganda, acționează mai multe grupări armate. Acestea au atacat în repetate rânduri paznici ai parcului.

După aflarea veștii, Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a denunțat ”atacul laș” și a deplâns ”actul de violență” în care și-au pierdut viața ambasadorul, militarul italian Vittorio Iacovacci şi şoferul lor.
”Republica Italiană este în doliu pentru aceşti slujitori ai statului care şi-au pierdut viaţa în exercitarea funcţiilor lor\"”, a adăugat Șeful statului.

Reacții critice au venit și din partea liderilor UE. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat șocat de eveniment, într-un mesaj postat pe Twitter. 

Choqué par l\"attaque d\"un convoi @WFP en #RDC et les vies perdues, dont celles de l\"ambassadeur d\"Italie et d\"un militaire.

Sécurité et paix doivent être assurées: #UE restera aux côtés de la #RDC et sa population.

Condoglianze alla famiglia dell’ambasciatore e alla sua scorta

— Charles Michel (@eucopresident) February 22, 2021

”Şocat de atacul împotriva unui convoi al Programului Alimentar Mondial în RDC şi de vieţile pierdute. Securitatea şi pacea trebuie să fie asigurate. UE este alături de RDC şi de populaţia sa”, a scris oficialul UE. 

La rândul său, Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, şi-a exprimat ”tristeţea profundă” cu privire la pierderile de vieţi din atacul comis în RD Congo, potrivit Agerpres. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă