Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela a părăsit țara, după ce a fost declarată „persona non grata” de regimul Maduro

2 luni in urmă 2

Ambasadoarea europeană la Caracas a părăsit Venezuela, marți, după ce a fost declarată „persona non grata” de regimul Maduro, în mijlocul unor tensiuni din ce în ce mai accentuate între blocul european și această țară sud-americană. 

La plecarea sa din țară, Isabel Brilhante Pedrosa a scris pe Twitter un mesaj în care le mulțumește venezuelenilor „pentru grija, recunoștința și afecțiunea lor”. „Vă voi purta pe toți cu mine în atâtea amintiri frumoase. Inima mea rămâne aici. Te iubesc Venezuela”, se mai arată în mesajul diplomatei.

Pedrosa a devenit ținta regimului Maduro în mai multe rânduri, fiind amenințată cu expulzarea încă din vara anului trecut. După o nouă serie de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva mai multor oficiali venezueleni, guvernul de la Caracas au decis să o expulzeze pe ambasadoare. Conform unor surse din delegația diplomatică a UE, citate de Agerpres, Pedrosa a putut părăsi țara abia marți, „din motive pur logistice din cauza disponibilității zborurilor”.

Ca răspuns la această expulzare, Uniunea Europeană a răspuns declarând-o „persona non grata” pe ambasadoarea Venezuelei în UE, Claudia Salerno Caldera. În total, 55 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului venezuelean sunt sancţionaţi de UE, cu interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii. Uniunea Europeană nu îl recunoaște pe Nicolas Maduro ca președinte al Venezuelei și nici rezultatele alegerilor legislative din decembrie 2020, în care facțiunea prezidențială ar fi obținut un număr covârșitor de locuri în parlament.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă