„Am fost trimiși în zbor și am lovit tavanul”: Revoltă după accidentul cu 24 de morți din capitala Mexicului

6 zile in urmă 25

Bilanțul deceselor după ce o linie suspendată de metrou s-a prăbușit cu tot cu vagoane în Mexico City, a crescut la 24. În tot acest timp, furia populației crește, iar autoritățile sunt acuzate de un șir de catastrofe care au lovit unul dintre cele mai mari sisteme de transport în masă din lume, potrivit The Guardian.

Oficialii au refuzat să speculeze cu privire la cauza dezastrului. Primarul capitalei mexicane, Claudia Sheinbaum, a promis o anchetă aprofundată din partea unei firme externe și a procuraturii federale, în timp ce stătea chiar alături de directorul de la metrou, Florencia Serranía.

„Vom ajunge la adevăr. Nu vom acoperi nimic. Aceasta este solicitarea pe care o adresăm procuraturii. Va exista responsabilitate ”, a spus ea la o conferință de presă susținută marți.

Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a cerut o anchetă rapidă și transparentă.

„Nu există nicio impunitate pentru nimeni”, a spus el reporterilor. López Obrador a fost primar al capitalei Mexicului.

Relatările martorilor

Imagini surprinse pe camerele de supraveghere arată cum au arătat că pasajul se prăbușește pe o stradă aglomerată în jurul orei 22:30, luni seara, lăsând unul dintre vagoane să atârne în condiții periculoase.

„Am auzit doar un zgomot asurzitor și totul a început să se destrame”, a declarat o supraviețuitoare ziarului El Universal. „Am fost trimiși în zbor și am lovit tavanul.”

 Profimedia24 de decese după prăbușirea metroului în Mexico City | Foto: Profimedia

Adolfo Ángel Ibarra, în vârstă de 21 de ani, călătorea într-un mic autobuz când a auzit cum se prăbușește metroul și s-a întors pentru a vedea un nor de praf. Alături de alți trecători el a intervenit pentru a deschide ușa și a salva supraviețuitorii.

„M-am speriat, dar m-am simțit și eu ca un erou. M-am simțit ca cineva de care aveau nevoie ”, a spus Ibarra.

Echipajele medicale de urgență și pompierii au lucrat toată noaptea pentru eliberarea pasagerilor blocați, iar 79 de persoane au fost duse la spital.

Familiile celor dispăruți s-au alăturat căutării disperate la fața locului și cerut disperate informații la spitalele din Mexico City.

O conferință de presă susținută marți dimineață de un partid de opoziție la locul accidentului a fost întreruptă de o mamă care căuta disperată răspunsuri.

„Am căutat toată noaptea și nimeni nu știe unde se află”, a afirmat această cerând informații despre fiul său în vârstă de doar 13 ani.

Probleme în serie

Linia de metrou care s-a prăbușit luni seară a fost inaugurată în 2012 și a fost inspectată ultima dată în ianuarie 2020.

Prăbușirea continuă seria de tragedii cu care s-a confrunta metroul din Mexico City, inclusiv trenuri care s-au ciocnit între ele și un incendiu care a afectat centrul principal de comandă.

 Revoltă după accidentul cu 24 de morți din capitala MexiculuiCel puțin 79 de persoane sunt spitalizate în urma incidentului. Foto: Hepta

Linia 12, cunoscută și ca „Linia de Aur”, unde s-a produs incidentul a fost inaugurată cu mare fanfară ca parte a eforturilor de modernizare a metroului din Mexico City, dar a fost afectată de închideri repetate și probleme de construcție. Linia 12 transporta zilnic aproximativ 350.000 de pasageri.

Pe rețelele de socializare au fost redistribuite avertismente mai vechi ale oamenilor privind starea infrastructurii.

„Întotdeauna am spus într-o zi că se va prăbuși”, a scris Paulina García, în vârstă de 45 de ani, rezidentă în zona accidentului din cartierul sud-estic Tláhuac.

„Au existat probleme de când a fost inaugurată”, continuă ea, în timp ce în apropiere o macara a ridicat unul dintre vagoanele căzute pentru a putea fi transportat.

Homero Zavala, liderul sindicatului muncitorilor din metrou, a declarat că patru dintre linii sunt „bombe cu ceas” din cauza infrastructurii degradate.

„Toate acestea au fost generate de lipsa de întreținere și lipsa unei administrări adecvate”, a declarat el reporterilor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă