Alpinistul Horia Colibășanu a fost surprins de o avalanșă la aproape 7000 de metri altitudine, pe Everest

1 lună in urmă 303

Echipa formată din doi alpiniști români, între care și Horia Colibășanu, și un alpinist slovac a fost surprinsă de o avalanșă în timp ce se afla la aproape 7.000 de metri în Himalaya. Cei trei au supraviețuit, dar trebuie să se întoarcă la tabăra de bază aflată la 4.200 de metri. Alpiniștii încearcau să ajungă pe un vârf de 8.167 de metri.

Alpiniștii români Horia Colibășanu, Marius Gane și slovacul Peter Hámor au ca obiectiv să deschidă o rută nouă spre vârful Dhaulagiri din Munții Himalaya. Vârful se află la înălțimea de 8.167 de metri.

Cei trei alpiniști au fost susprinși de o avalanșă care s-a produs duminică noapte, la aproape 7.000 de metri. Toți au supraviețuit, însă au pierdut o parte din echipamente.

„Avem vești din expediție și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toți. Noaptea trecută, la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook a lui Horia Colibășanu.

Liderul expediției din care fac parte și cei doi români a transmis că sunt toți teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază, aflată la 4.200 de metri. În funcție de vreme și de celelalte condiții, ei vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea.

Editor : A.A.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă