Alin Nica, şeful CJ Timiş, acuzații la adresa primarului Fritz: Nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare

1 lună in urmă 3

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, îl acuză pe primarul Timişoarei, Dominic Fritz, că nu a luat nicio măsura pentru a reduce rata de infectare cu COVID-19 în municipiu şi că a trecut sub tăcere focarul din Primărie, informează News.ro.

Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, a precizat, într-o postare pe Facebook, că a votat împotriva deciziei de carantinare a Timişoarei şi a susţinut că s-a „bătut în să nu existe această măsură extremă”.

„Cum a fost luată aceată decizie? E adevărat, a existat o recomandare din partea INSP de carantinare a municipiului Timişoara, însă procedura poate fi declanşată doar de la nivel local, din Timişoara. Cei de la centru nu pot decide punerea în carantină a unei localităţi fără că propunerea să vină de la CJSU, de aceea m-am bătut în acest for să nu avem această măsură extremă, pentru că existau şi alte variante şi nu eram într-o situaţie limită”, a declarat Alin Nica.

Alin Nica a spus că, de la preluarea mandatului, primarul Dominic Fritz nu a convocat nici măcar o dată şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui preşedinte este.

Primarul a avut cadrul contextual şi instrumentele şi nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de Covid de la Biroul de Urbanism, nu testează angajaţii, nu are proceduri interne şi a expus astfel populaţia la infectare în 3 cazuri prezentate în presă: coadă de la impozite, coadă de la ghişeele de transport public şi coadă pentru autorizaţii de vânzare a mărţişoarelor la o rată de peste 5 la mie.

Alin Nica:

„Digitalizarea este inexistentă, a fost menţionată doar în campania electorală, însă nu s-a întâmplat nimic că să evităm aceste cozi din partea oamenilor care vor să îşi rezolve o problema pe linie de primărie. Cu părere de rău trebuie să o spun, în Primăria Timişoara nu există un sistem prin care să se asigure continuitatea activităţii acelui serviciu de urbanism care este blocat prin îmbolnăvirea angajaţilor”, a adăugat Nica.

Liderul CJ Timiş a arătat că municipiul Cluj-Napoca a avut o rată de 9 la mie şi a avut recomandarea INSP de a intră în carantină, însă autorităţile locale nu s-au grăbit să instituie carantina. De asemenea, Nica a arătat că la Timişoara nu s-a făcut calculul incidenţei la numărul real al populaţiei, ci s-a ţinut cont de numărul de la recensământul din 2010.

Nica a adăugat că nu s-a făcut niciun fel de pregătire pentru intrarea în carantină şi a solicitat autorităţilor locale un plan de măsuri.

„Carantina nu a fost pregătită, nu au fost pregătite măsuri minime de protecţie socială, a firmelor, a economiei locale, a fost trecut sub tăcere faptul că există locuri libere la vaccinare şi am fi putut demara deja etapa trei. Mă întreb de ce nu s-a făcut o informare corectă. Girocul nu a îndeplinit punctajul de punere în carantină şi totuşi decizia s-a luat şi în cazul acestei comune”, a declarat şeful CJ Timiş.

Acesta a solicitat autorităţilor locale din Timişoara „un plan de limitare a chinului pentru oameni, pentru firme şi măcar acum să îşi citească atribuţiile legale şi să îşi intre în atribuţii fiindcă această povara a gestiunii pandemiei nu este uşoară şi e nevoie de oameni atenţi la rigorile legii”.

Timişoara a intrat în carantină în noaptea de duminică spre luni, alături de comunele periurbane Moşnita Nouă, Giroc, Dumbrăviţa şi Ghiroda.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă