Alimentul care s-a scumpit la nivel global în 2021. A atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

1 lună in urmă 15

Anul 2020 a fost un an greu pentru mulți. La nivel mondial trendul de scumpire a unor produse se menține și în aceste prime patru luni ale anului 2021. Studiile recente arată că prețurile uleiului vegetal s-au încheiat în 2020 la maximuri multianuale. În cazul acestui produs trendul de scumpire se menține și în acest an.

Prețul uleiului vegetal în creștere și în 2021

Unul din motivele de creștere a prețului uleiului vegetal, la nivel mondial, se datorează și faptului că piața este din ce în ce mai strânsă, deoarece factorii de decizie politică dublează decarbonizarea transporturilor. În luna mai 2020, producătorii de ulei vegetal s-au confruntat cu creșterea stocurilor și a prețurilor scăzute.

La sfârșitul anului s-a văzut acest trend în India, cel mai mare importator mondial de ulei vegetal. Statul indian a scăzut taxele la import pentru uleiul de palmier brut de la 37,5 la 27,5%. Acest demers a fost o mișcare pentru a proteja cel mai mic venit, sub influența acestor creșteri de preț.

Prețurile recente ridicate sunt în mare parte rezultatul a câtorva constrângeri unice din partea ofertei. În mod deosebit, Ordinul de control al mișcării on-off din Malaezia continuă să pună mari dificultăți producătorilor de ulei de palmier din Malaezia, dar și importatorilor, la nivel mondial.

Malezia se bazează în mare parte pe forța de muncă străină pentru a recolta ciorchinii de fructe de palmier. Disponibilitatea redusă a uleiului de soia în Argentina și recoltele de rapiță și floarea-soarelui mai scăzute decât se așteptau în UE și în regiunea Mării Negre au agravat în continuare piața pentru uleiurile vegetale în ultimul trimestru al anului 2020.

Specialiștii spun că unele dintre aceste constrângeri din partea ofertei sunt de natură temporară. Aceștia afirmă că se așteaptă ca prețurile recente ridicate ale uleiului vegetal să fie de natură temporară. Producătorii malaezieni de ulei de palmier își vor crește producția la niveluri pre-COVID, mai spune studiul făcut de BusinessInsider.

Acest lucru este justificat, iar reluarea producției va fi probabil o veste bună pentru importatorii de ulei vegetal. Există, totuși, mai mulți factori structurali subestimați care vor face improbabilă o revenire la normalitate.

Cererea de biodiesel va crește

În ceea ce privește cererea, se preconizează că cererea de biodiesel pe bază de ulei vegetal va crește de la aproximativ 30,3 milioane de tone metrice în 2020, la aproximativ 33 MMT în 2021 și 34,4 MMT în 2023.

Analiștii din piață mai spun că cererea pentru anumiți biocombustibili pe bază de deșeuri conduce, de asemenea, indirect la o cerere suplimentară de uleiuri vegetale. Acesta este în special cazul produselor din grăsimi animale. În acest caz consum se estimează că va crește de la 3,1 MMT în 2020, la 5,9 MMT în 2023 și 6,6 MMT în 2025.

Pentru anul 2021 se preconizează o creștere a producției de floarea-soarelui, rapiță și ulei de sâmburi de palmier. Astfel, mai spun analiștii, aprovizionarea suplimentară cu uleiuri vegetale va crește și ar trebui să provină în principal din uleiul de soia.

Spre deosebire de celelalte uleiuri vegetale, uleiul de soia este doar un produs secundar. Asta  înseamnă că oferta este determinată în mare parte de cererea de carne. În același timp este condiționată și de cererea de făină de soia.

”Una din condițiile ca piața de uleiuri vegetale să stagneze este ca producția de soia să crească la un procent de 2% între 2020 și 2025. Astfel se va evita ca piața uleiului vegetal să fie subalimentată.”, spun analiștii.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a ofertei suplimentare se așteaptă să provină din Brazilia. Aici suprafața de cultură de soia a crescut exploziv în ultimul deceniu, în parte însoțită și de defrișări. Ca urmare, aprovizionarea cu uleiuri vegetale va fi probabil din ce în ce mai nesustenabilă, iar prețurile vor avea un trend de creștere.

The post Alimentul care s-a scumpit la nivel global în 2021. A atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă