Aliații lui Aleksei Navalnîi pregătesc proteste masive anti-Kremlin

3 săptămâni in urmă 1

Aliații opozantului rus Aleksei Navalnîi au lansat marți o campanie pentru organizarea unor demonstrații masive anti-Kremlin, informează Hotnews, care citează Reuters.

”Primăvara rusească” își propune să facă presiune pentru eliberarea lui Navalnîi, prin cele mai mari proteste din istoria modernă a țării, după cum spun organizatorii.

Arestat pe aeroport și închis într-un penitenciar cu regim sever

Opozantul rus în vârstă de 44 de ani a fost arestat în luna ianuarie, pe aeroport, imediat după ce s-a întors din Germania, unde a fost tratat după tentativa de otrăvire pusă la cale, după spusele acestuia, de serviciile secrete ale președintelui Vladimir Putin.

În prezent, el este închis într-un penitenciar cu regim sever, aflat la 100 de kilometri de Moscova, după ce a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare.

Susținătorii lui Navalnîi au organizat până acum trei proteste care s-au soldat cu mii de arestări și cu intervenția în forță a poliției.

Organizatorii așteaptă peste 500.000 de participanți


Campania pentru protestul care se pregătește a fost lansată pe site-ul ”Free Navalny” (Eliberați-l pe Navalnîi!). Data la care va fi organizat protestul urmează să fie anunțată, după ce pe platformă se vor înscrie 500.000 de persoane.

”Un protest cu 500.000 de participanți va fi cel mai mare din istoria modernă a Rusiei”, a declarat Ivan Zhdanov, directorul fundației anticorupție a lui Navalnîi.

UE și SUA au cerut în repetate rânduri eliberarea șui Navalnîi, însă Moscova a susținut că aceste apeluri reprezintă o imixtiune inacceptabilă în afacerile interne. Mai mult decât atât, Kremlinul susține că nu are nici o implicare în otrăvirea opozantului rus. Autoritățile afirmă că opozantul este o ”marionetă” a Occidentului, care încearcă să destabilizeze Rusia.

Aleksei Navalnîi a dat recent în judecată autoritățile ruse pentru că nu au investigat în nici un fel tentativa de asasinare a sa, prin otrăvire.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă