Alianța USR PLUS critică Planul Național de Redresare și Reziliență și spune că documentul a fost retras din dezbatere publică după doar câteva ore

3 luni in urmă 27

Ministerul Fondurilor Europene a retras ”în mod inexplicabil” de site Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde a stat în dezbatere doar câteva ore, arată alianța USR PLUS într-un comunicat de presă. E vorba despre planul care ar stabili pe ce proiecte va cheltui România cele 30 de miliarde de euro de UE pentru relansarea economiei în următorii patru ani.

USR PLUS arată că planul pus în dezbatere publică și retras rapid de pe site ”ignoră și ratează reformele sociale, de mediu, de inovare și digitalizare” și anunță că alianța va renegocia acest plan în discuțiile de intrare la guvernare.

Principala critică adusă de USR PLUS este că planul făcut de guvernul PNL nu include reforme reale și nu răspunde obiectivului UE de a finanța schimbări structurale. ”Acolo unde sunt amintite reforme necesare în corpul documentului, nu urmează alocări de fonduri. Planul este făcut din pix la MFE și nu face decât să dubleze finanțările deja alocate prin programele operaționale din politica de coeziune. Cu alte cuvinte, acolo unde MFE a programat și a cheltuit prost banii europeni, vine un supliment de finanțare, după aceeași logică”, se arată în comunicatul de presă.

Mai mult, alianța compară PNRR cu PNDL, vestitul program dedicat baronilor locali.

„USR PLUS va negocia refacerea acestui plan, vom introduce reforme clare, trasabile și finanțarea lor din acest nou fond european. Sunt mulți bani, dar sunt bani care trebuie dați pentru reforme, nu pentru cârpeli. Din păcate, asistăm la un exercițiu de furat căciula, unde MFE nu se înțelege cu alte ministere, nu are viziune reformistă. Pentru MFE, acești bani sunt doar o problemă pentru care trebuie să inventeze ceva. Și au scos ce aveau prin sertare oricum. Trebuie un reset și o negociere serioasă, pe care o vom face ca parte a discuțiilor de intrare la guvernare, după 6 decembrie”, spune Cristian Ghinea, europarlamentar, vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European.

Foto: Comisia Europeană

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă